De chocoladelaag moet niet te dik zijn en het soezendeeg luchtig en vers. De zaligste slagroomsoes die er bestaat als je het ons vraagt.
kooktijd40 minutesminutes
Oven/ afkoelen1 hourhour25 minutesminutes
totale tijd2 hourshours5 minutesminutes
ingrediënten
soezendeeg
100gpatentbloem
100mlwater
100mlmelk
1gzout
6gsuiker
100gboter
4eierenM/200 g
vulling en glazuur
1lslagroom
225gkristalsuikerfijn
25ghoning
80gwater
125gchocolapuur
ook nodig:2 spuitzakkengladde spuitmonden van 1 cm en 2 cm Ø, suikerthermometer, liefst ook een pizzasteen
instructies
Verwarm de oven met de pizzasteen voor op 210°C, heteluchtoven op 190°C.
Zeef de bloem boven een kom. Breng het water met de melk, zout, suiker en boter aan de kook. Doe de bloem er in één keer bij en roer alles snel tot een bal. Zet het vuur laag en gaar het deeg 5 min. Roer goed om.
Doe het beslag in een kom en laat 5 min. afkoelen. Voeg een ei toe en mix het deeg met de vlinder van de standmixer of met de handmixer tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de eieren één voor één toe, maar voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Het beslag moet glanzen en stevig genoeg zijn om op te spuiten.
Doe het beslag over in een spuitzak met de spuitmond van 2 cm. Spuit 10 bolletjes deeg op de bakplaat met minimaal 5 cm afstand van elkaar. Als er piekjes op de soezen zijn ontstaan, druk je die plat met een natte vinger.
Bak de soezen 25 min. in het midden van de oven of op een pizzasteen. Zet de laatste 10 minuten de oven op een kier, zodat de waterdamp kan ontsnappen (dit is belangrijk omdat de soezen anders slap worden!). Trek de warme soezen met het bakpapier van de plaat en laat 30 min. afkoelen op een rekje. Klop de slagroom stijf met 25 g van de suiker. Breng de rest van de suiker met de honing en het water aan de kook. Roer tijdens het opwarmen tot de suiker is opgelost, maar roer niet meer zodra de siroop kookt. Laat 5 min. zachtjes koken of tot de siroop een temperatuur van 110°C heeft.
Hak de chocola fijn en roer deze van het vuur door de warme siroop. Laat 5 min. afkoelen tot het glazuur iets steviger wordt. Voeg evt. wat water toe om de goede dikte voor het glazuur te krijgen.
Maak met de punt van een mes in elke soes een gaatje aan de onderkant. Vul een spuitzak met spuitmond van 1 cm met de slagroom en spuit door de gaatjes de Bossche bollen vol. Haal de bovenkant van de soezen door het glazuur en zet ze op een schaal. Laat het glazuur opstijven en bewaar de Bossche bollen in de koelkast tot je ze serveert.