aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend, zomer |
nederlands |
De vroege opperdoezer aardappel en stevige witte krombekbonen zijn typisch Nederlands, ze komen oorspronkelijk uit de Noord-Hollandse klei.
kooktijd45 minutesminutes
Afkoelen30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
150gkrombekbonen gedroogde witte of andere witte bonen
2laurierblaadjes
25gboter
1kiloopperdoezer aardappels
½lgroentebouillon
200gverse doperwten
2meiraapjesvervang evt. door gewone rapen of koolrabi
1bos raapstelen
1bosje radijs
1elgrove mosterd
4elframbozen-edik of 2 el frambozenazijn
1dlkoolzaadolie*koudgeperst
2bosuienin ringetjes
ook nodig: mandoline
instructies
Week de krombekbonen een nacht in ruim water.
Giet de krombekbonen af en breng ze met ruim water, de laurier en de boter aan de kook. Laat ze ± 45 min. zachtjes koken met de deksel op de pan tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.
Schil ondertussen de aardappels. Gebruik een mesje om de schil uit de gaatjes te halen. Was de aardappels en snijd ze in partjes.
Breng in een stoompan de bouillon aan de kook. Doe de aardappels in een stoommandje en stoom ze in ± 10 min. gaar. Voeg na 7 min. de doperwten toe en stoom ze 3 min. mee. Laat de aardappels en doperwten afkoelen*.
Schil de meiraapjes en snijd ze op een mandoline flinterdun. Was de raapstelen en radijs en snijd de radijs in partjes.
Meng alle ingrediënten losjes en verdeel over een mooie schaal. Maak een dressing van de mosterd, edik en koolzaadolie. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Schep de dressing over de salade en strooi de bosuitjes er over.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Koudspoelen kan ook, maar daar worden ze nat van en zo verliezen ze de smaak van de bouillon. Door ze uit te laten dampen verliezen ze hun vocht en hecht de dressing er beter aan.* Koolzaadolie is te koop bij natuurwinkels en grotere supermarkten. TIP Deze salade is erg lekker met gerookte makreel.Recepten: Eke Mariën. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Dosia Brewer