aantal 4 |
hoofdgerecht |
winter |
belgisch, hollands |
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
kooktijd45 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
125gspekblokjesmager
40gboter
500gspruitjesschoongemaakt, gehalveerd
1grote winterwortelin stukjes
1dikkepreiin ringen
750gaardappelslicht kruimige, in gelijke stukken
1lrunderbouillonvan 2 tabletten
4saucijsjes
1flinke snufnootmuskaat
2elbladpeterseliefijngesneden
instructies
Bak de spekjes in een grote braadpan in 10 g boter zachtjes knapperig in 5 min. en neem ze uit de pan. Voeg 10 g boter toe en voeg alle groenten toe. Bak de groente zachtjes 10 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de aardappels, spekjes en bouillon toe en breng aan de kook. Laat met het deksel schuin op de pan zachtjes in 20 min. gaarkoken.
Verhit intussen de rest van de boter in een kleine braadpan en bak de saucijsjes rondom bruin. Draai het vuur laag en bak ze met deksel schuin op de pan in 15 min. gaar. Voeg evt. halverwege wat water of extra bouillon toe.
Giet het vocht van de stoemp af en vang het op. Stamp de stoemp grof en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schenk wat vocht van de stoemp bij de saucijsjes en kook op hoog vuur iets in.
Serveer de stoemp met de saucijsjes en de jus en bestrooi met de peterselie.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
TIP: In plaats van spruitjes kun je ook gesneden savooiekool, witte kool of spitskool door deze stoemp doen.Productie en recepten: Trudelies Schouten. Styling: Jan Willem van Riel. Fotografie: Rob van der Vet. Bereiding: Bart Stuart