Luchtige wolken van eiwit en suiker worden taarten, lollies, schuimpjes en andere zoete snoeperijen. Bak ze zachtjes in de oven helemaal door en door crispy of laat het midden lekker zacht en chewy met een flinterdun knapperige buitenkant.
kooktijd25 minutesminutes
Oven2 hourshours
totale tijd2 hourshours25 minutesminutes
ingrediënten
1portiebasis eiwitschuimzie hieronder
30gpistachenotenfijngehakt + extra om te garneren
400mlslagroom
3elsuiker
scheutjerozenwaterof naar smaak*
evt.gesuikerde of verse onbespoten rozenblaadjesonbespoten rozenblaadjes
instructies
Schep de pistachenoten door het schuim. Verwarm de oven voor op 100 ºC. Teken met potlood op een bakplaat met bakpapier een cirkel van 26 cm. Draai het bakpapier om (de cirkel is nog zichtbaar). Schep of spuit met een spuitzak flinke dotten eiwitschuim als een krans op de cirkel. Bestrooi elke dot met een snuf fijngehakte pistachenootjes.
Droog de meringuekrans 2 uur in de voorverwarmde oven, tot de buitenkant stevig voelt maar het schuim vanbinnen nog zacht en smeuïg is. Laat voor ook een droge kern de krans nog 6-8 uur (of een hele nacht) in de uitgeschakelde oven verder drogen. Bewaar de krans eventueel in een luchtdichte trommel tot gebruik.
Klop de slagroom met de suiker en rozenwater naar smaak stevig. Leg de krans op een schaal. Schep er de rozenroom in. Garneer met de rozenblaadjes en/of extra fijngehakte pistachenootjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Rozenwater is verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels, delicatessenwinkels, en goed gesorteerde supermarkten.basisrecept eiwitschuim voor 1 portie
4 eiwitten (M)
100 g kristalsuiker
100 g poedersuiker
2 volle tl maïzena
Klop met de mixer of in de keukenmachine in een schone kom de eiwitten met een snuf zout tot stevige pieken. Voeg de kristalsuiker al kloppende in kleine porties toe en klop het eiwit helemaal stijf. De kom kan nu omgekeerd worden gehouden! Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel door het eiwit.Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowksi