aantal |
zoet |
feestelijk |
italiaans |
vegetarisch
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
kooktijd1 hourhour
Afkoelen4 hourshours
ingrediënten
250gamaretti*
1elwitte basterdsuiker
130gbotergesmolten
50gamandelengeschaafde
1takjerozemarijnde naaldjes
+ extra om te garneren
1biocitroen
125mlcitroensap
100gsuiker
7blaadjeswitte gelatine
75mllimoncelloof citroenlimonadesiroop
450gricotta
450gmascarpone
125gpoedersuiker of meer naar smaak
ook nodig: taartvorm met losse bodem van 24 cm Ø, ingevet
instructies
Maal de koekjes met de basterdsuiker, een snufje zout, de boter, 25 g van de amandelen en rozemarijnnaaldjes in de keukenmachine tot fijn kruim. Verdeel het kruimmengsel over de bodem en zijkanten van de vorm en druk goed aan. Zet in de koelkast.
Trek van de helft van de citroen met een zesteur mooie sliertjes. Rasp de andere helft van de citroenschil met een fijne rasp. Kook de citroensliertjes in 100 ml water met 100 g suiker zachtjes 10 min. en laat ze in het water afkoelen. Haal de citroensliertjes uit het water en laat op bakpapier iets opdrogen.
Week intussen de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpan de limoncello tegen de kook aan. Neem van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op. Meng met het citroensap en -rasp, laat iets afkoelen en roer door de ricotta.
Klop met de mixer de mascarpone los met de poedersuiker. Spatel het ricottamengsel voorzichtig door de mascarpone en verdeel de vulling over de taartbodem. Verdeel de citroensliertjes en de rest van de geschaafde amandelen erover en laat de taart in de koelkast in 4 uur opstijven.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Amaretti, Italiaanse amandelkoekjes, koop je bij een (Italiaanse) delicatessenzaak of online.Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Ajda Mehmet. Productie: Trudelies van Schouten