Of een zomerse dag nu zomerse temperaturen heeft of niet…vier ’n XL-zomerfeest! Doe als in Scandinavië, waar het draait om de hoge kwaliteit van ingrediënten en niet om ingewikkelde technieken. Zoals deze mini smørebrød: mini in omvang, XL in smaak!
kooktijd35 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
12mini-bolletjeswit
25gboterop kamertemperatuur
50grosbiefin plakjes
100mlcrème fraîche
1eihardgekookt, in plakjes
100gHollandse garnalen
1elmayonaise
8plakjeskomkommer
1potjeimitatiekaviaar*
5sprietenbieslookin stukjes van 1 cm geknipt
2plakkenroggebroodof 4 kleine plakjes
1makreelfiletgerookte, in plukjes uit elkaar gehaald
1eilosgeklopt
1haringfiletzuur, uit pot
uien
1elolie
1uirood, fijngesneden
1elbalsamicoazijn
instructies
Verhit voor de uien de olie in een steelpan. Voeg de ui toe en fruit 6-8 min. op laag vuur. Voeg de balsamico azijn toe en laat deze al roerend verdampen. Haal de ui uit de pan als deze helemaal gaar en zacht is. Laat afkoelen.
Halveer de witte bolletjes en bestrijk dun met boter. Beleg 4 bolletjes met plakjes rosbief, een lepeltje van de rode ui en een lepeltje crème fraîche. Beleg 4 bolletjes met plakjes gekookt ei, met daarop Hollandse garnaaltjes en een theelepel mayonaise. Beleg 4 bolletjes met plakjes komkommer, een theelepel crème fraîche en een toefje imitatiekaviaar. Garneer de belegde bolletjes met bieslook en dek af met de kapjes.
Snijd grote plakken roggebrood in vieren, halveer kleine plakjes. Beleg 4 stukjes roggebrood met de makreel. Verhit ½ eetlepel boter in een kleine koekenpan en voeg het ei toe. Roer het ei voortdurend totdat het gestold is. Breng op smaak met peper en zout. Leg een beetje roerei op de makreel en bestrooi met de bieslook. Beleg de andere 4 stukjes roggebrood met stukjes zure haring en garneer deze met een lepeltje zure room en een kleine toef imitatiekaviaar.
Schik de bolletjes en stukjes roggebrood mooi op een schaal en serveer op het buffet.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Niet elke viswinkel verkoopt imitatiekaviaar. Dus informeer eerst of neem zalmeitjes, die zijn makkelijker verkrijgbaar. Bereiden: 35 min.Recept: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Foodstyling: Bart Stuart