aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend |
frans |
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn. Nog meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij.
voorbereiding15 minutesminutes
kooktijd5 minutesminutes
Oven20 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
ingrediënten
1½kgkleinebloemige aardappels
300gspek of bacon, in reepjes
3grote sjalottenin dunne ringen
2tenenknoflookgeperst
2takjestijmblaadjes
80mldroge witte wijn
4elcrème fraîche of zure room
3elplatte peterseliefijngesneden
250greblochon of camembert
ook nodig:ovenschaal ingevet, van 20×30 cm
instructies
Kook de aardappels in een laagje licht gezouten water in 20-25 min. gaar. Giet ze af, laat ze iets afkoelen en snijd ze in dikke plakken.
Verwarm intussen de oven voor op 190ºC. Bak de spekjes in een koekenpan op matig vuur ± 3 min. of tot het vet smelt. Doe de sjalotten erbij en bak ze al omscheppend 5 min. mee zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook en tijm toe aan het spekmengsel en bak 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Schenk de wijn erbij, breng aan de kook en neem van het vuur.
Voeg de crème fraîche, peterselie en wat zout en peper toe en schep voorzichtig de aardappelplakjes erdoor. Schep het mengsel in de ovenschaal. Snijd het kaasje horizontaal doormidden zodat je twee schijfjes krijgt en snijd elk schijfje doormidden in twee halve-maantjes. Verdeel de kaashalvemaantjes over de aardappels en zet 25 min. in de oven, of tot de kaas gesmolten is. Serveer direct.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recept en bereiding: Valli Little, Sarah Randall en Mickael Weiss. Fotografie: Andy Lewis, Brett Stevens, Berni Smitthies. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer