Mix deze fijngemalen aromatische pepers door een zelfgemaakte hollandaisesaus en maak zo een Neder-Tex-Mex-variant van de klassieke steak fajita. Dat we geen biefstuk maar bavette gebruiken, is voor ons een logische keuze. Bavette was jarenlang ondergewaardeerd, maar gelukkig ontdekken steeds meer mensen de volle steaksmaak van deze werkspier met een bite.
kooktijd30 minutesminutes
Marineren1 hourhour
totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
ingrediënten
600gbavette
8gordita’s
100gveldsla
250gingelegde rode ui
ook nodig:bbq met gietijzeren roosterkoffiemolen of vijzel, kernthermometer
marinade
1limoensap
2elolijfolie
2tenenknoflookzeer fijn gehakt ½ tl komijn, gemalen
10takjeskorianderblaadjes en steeltjes fijngehakt
chipotle-hollandaise
150ggheegeklaarde boter
½tlchipotleflakesonline verkrijgbaar of bij een groothandel
1tlpeperkorrels
3elwittewijnazijn
2elwater
¼tlzout
4eidooiers
1limoensap
¼tlgerookte-paprikapoeder
3takjeskorianderzeer fijngehakt zeezout en versgemalen zwarte peper
8gordita’s
100gveldsla
250gingelegde rode ui
nacho’soptioneel
instructies
Meng voor de marinade alle ingrediënten door elkaar. Snijd de bavette met de draad van het vlees mee in plakken van 4 cm dik en marineer ze 1 uur op kamertemperatuur in de marinade.
Bereid de bbq voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 220 °C. Smelt voor de chipotle-hollandaisesaus de geklaarde boter op laag vuur in een pan en zet opzij. Maal ondertussen de chipotleflakes in een koffiemolen of vijzel tot een zeer fijn poeder. Kneus met een mes de peperkorrels en voeg deze samen met de wittewijnazijn, het water en zout in een aparte pan en breng aan de kook. Kook in tot een derde, giet door een zeef en laat iets afkoelen. Voeg de eidooiers en het gezeefde azijn-mengsel samen in een rvs-kom en sla los met een garde. Hang de kom boven een pan kokend water en klop het eier-azijnmengsel in circa 5 minuten stijf, totdat de saus dik is en aan de garde blijft hangen. Haal de kom uit de pan met kokend water en zet op een werkbank. Roer druppelsgewijs de lauwe geklaarde boter door de saus. Voeg limoensap, fijngehakte koriander, chipotlepoeder en gerookte-paprikapoeder toe en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Bewaar de saus in de kom op een warme plek (bijvoorbeeld boven de pan met warm water die van het vuur is gehaald) tijdens het grillen van de bavette.
Gril de gemarineerde bavette-steaks kort op een hete bbq tot deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 54°C (medium rare). Snijd de steaks op de draad in dunne plakken en serveer met opgewarmde gordita’s, ingemaakte rode ui, veldsla, de chipotle-hollandaisesaus en eventueel wat nacho’s.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Dit recept komt uit SMOKEY GOODNESS van Jord Althuizen. Kosmos Uitgevers. €24,99 | ISBN: 9789021562292 Recepten: Jord Althuizen.Fotografie: Remko Kraaijeveld. Styling: Remko Kraaijeveld, Jord Althuizen