Zeeuwse bolussen, je kent ze vast wel, die waanzinnig lekkere kaneelbroodjes uit Zeeland. Thuis meesnoepen? Wij geven je het recept voor onze superlekkere mini-versie van Zeeuwse bolussen. Begin op tijd, want de broodjes moeten twee keer rijzen! Lekker met een lik boter!Vergelijkbaar en net zo lekker is dit Zweedse broodje met kardemom: maak de kardemombullar van Rutger
voorbereiding10 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
Rusten en rijzen1 hourhour15 minutesminutes
totale tijd1 hourhour45 minutesminutes
ingrediënten
2tlzout
500gbloem
1zakjegistgedroogd
1eilosgeklopt
250mlmelkvol
50groomboterzacht
250gbasterdsuikerdonker
1elkaneel
instructies
Strooi het zout in een kom of keukenmachine. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje en strooi er de gist in. Meng met het ei en de melk voeg de boter in vlokjes langs de rand toe. Kneed in de keukenmachine tot een soepel deeg, of gebruik een mixer met deeghaken.
Vorm een bal van het deeg en laat afgedekt 45 min. op kamertemperatuur rijzen.
Meng op een bord de suiker met de kaneel. Druk het deeg plat, vorm er 16 bolletjes van. Rol elk bolletje tot een streng van 14-15 cm. Bestrijk met water en rol door de kaneelsuiker.
Rol tot een slakkenhuis en steek het uiteinde aan de onderzijde in het midden vast. Laat de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat afgedekt 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor tot 220ºC. Bak de bolussen in ± 10 min. gaar. Laat ze omgekeerd op een rooster afkoelen. Eet ze met een dikke laag roomboter.