Vier Bevrijdingsdag met dit op-en-top bistrogrecht van delicious.friend Janneke Philippi: schelvis met vanillevinaigrette.
kooktijd30 minutesminutes
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
1kgrosevalaardappelschoongeboend
50groomboter
450gpreiin ringen
350gvenkelin reepjes + venkelgroen fijngesneden
100mlwijndroog, wit
400gschelvisfilet
5elolijfolie
1tlmosterd
1stokjevanillemerg
olie om te frituren
instructies
Verhit de olie om te frituren tot 160ºC. Snijd de – ongeschilde – roseval aardappelen in frietjes. Bak de friet in 3 porties tot de zijkanten stevig voelen maar de friet nog niet gekleurd is. Laat de friet in een vergiet met keukenpapier goed uitlekken.
Smelt intussen de boter in een hapjespan. Bak de prei en venkel 4 min. zonder te kleuren. Voeg 75 ml wijn toe en leg de vis tussen de groenten. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Stoof de vis afgedekt in 8 min. gaar.
Verhit de olie tot 180ºC. Bak de frieten in 2 porties in 2-3 min. goudbruin en krokant. Klop een vinaigrette van de olijfolie, de resterende 25 ml wijn, de mosterd en het vanillemerg. Voeg naar smaak een beetje suiker, zout en peper toe. Meng het venkelgroen door de vinaigrette.
Verdeel de groenten met de vis over 4 borden. Sprenkel de vinaigrette erover en serveer met de rosevalfriet.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten, styling en foodstyling: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi