aantal 4 |
lunchgerecht |
doordeweeks |
scandinavisch |
Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!
kooktijd25 minutesminutes
Oven10 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
2aardappelsvastkokend, ongeschild
500mlbouillontuinkruiden
1elmayonaise
1elGriekse yoghurt
1elmosterdgrof
1koolrabigeschild
3elkoolzaadolie
1elcitroensap
1tlpoedersuiker
4snedenoebrooddonker
8-12plakjeskatenspek
instructies
Snijd de aardappels in dunne plakjes van 3 mm. Breng de bouillon aan de kook met de aardappelplakjes erin en laat ze op laag vuur ± 5 min. garen. Giet de aardappel af door een zeef (bewaar de bouillon evt. voor een soep) en laat afkoelen.
Meng de mayonaise, yoghurt en mosterd. Snijd de koolrabi in dunne plakken* en de plakjes in dunne reepjes (julienne). Breng de reepjes in een kom op smaak met de helft van de olie, het citroensap, de poedersuiker en een beetje zout en peper. Rooster de boterhammen krokant in een broodrooster.
Bak intussen de plakjes katenspek op matig vuur in een droge koekenpan krokant, ± 2 min. aan elke kant. Beleg de boterhammen met de plakjes aardappel en leg
het katenspek erop. Schep er losjes wat mayonaise over en leg er een mooie pluk koolrabisalade op.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Eke: ‘Perfect voor de stevige trek, dit broodje. Door de aardappel en spek lijkt het wat zwaar, maar de salade van koolrabi geeft er frisheid aan.’ * Een mandoline is ideaal hiervoor. Recept en bereiding: Eke Mariën en Marie-Sophie Wigbers. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings