Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.
kooktijd1 hourhour
Koelen1 hourhour
totale tijd2 hourshours
ingrediënten
speckknoedel
75gTiroler speck of mager rookspekof een droge hamsoort, in kleine blokjes
½uifijngesneden
2elpreiheel fijngesneden
250gwit zuurdesembrood
3eieren
250mlmelk
2elbladpeterseliefijngesneden
1elbieslookfijngesneden
100gprovolonegeraspt
30gbloemgezeefd
100groomboter
8blaadjessalie
wittekoolsalade
1witte koolklein, 1 kg
1elkarwijzaad
150mlwittewijnazijn
125mlzonnebloemolie
150guiin dunne halve ringen
20gsuiker
1elgladde mosterd
instructies
speckknoedel
Bak het spek in een koekenpan heel zachtjes knapperig. Neem het spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet de ui zachtjes 5 min. totdat hij glazig is. Voeg de prei toe en bak nog 5 min. mee. Zet het uimengsel apart en laat 10 min. afkoelen.
Maal het desembrood in de keukenmachine grof of verkruimel het en meng met het uimengsel, de eieren en melk. Voeg de kruiden en kaas toe en meng het geheel wel heel goed, maar probeer het niet te hard aan te drukken, dan wordt het te compact. Roer er de bloem door en vorm er ballen ter grootte van een golfbal van. Druk de ballen licht aan en leg ze zekere 1 uur afgedekt in de koelkast om op te stijven.
Breng ruim water in een ruime pan met 3 el zout aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de knoedel in 10-15 min. gaar, het water mag niet koken, dan koken ze stuk.
Verwarm intussen de boter, totdat deze net iets kleurt, voeg de salie toe en bak krokant.
Schep de knoedel voorzichtig met een schuimspaan uit het water, direct op het bord en serveer met de salieboter en kooksalade.
wittekoolsalade
Begin 1 dag van tevoren. Snijd de kool in vieren, verwijder de harde kernen en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. Doe alle kool in een ruime kom.
Verwarm de karwijzaadjes in een droge koekenpan al omschuddend 2 min. op halfhoog vuur en blus de zaadjes dan af met de azijn Voeg de olie en uien toe en laat 5 min. zachtjes koken. Voeg van het vuur af de suiker, 10 g zoet en de mosterd toe. Giet het mengsel over de kool en schep het er goed doorheen. Kneed het daarna met je handen nog eens goed door. Dek de kool af en laat 24 uur in de koelkast intrekken.