Zon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!
kooktijd30 minutesminutes
Oven40 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
400ghamlappen*in blokjes van 2 cm
4elolijfolie
3elcitroensap
2tenenknoflookgeperst
2tloreganogedroogd
4aardappelengroot, kruimig en schoongeboend
2koolrabi’sklein
1appelbio, fris
2uienrood
5elGriekse yoghurt
2elmayonaise
1eldille*fijngesneden
ook nodig:8spiesen
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het vlees met 3 eetlepels olijfolie, citroensap, knoflook, oregano en zout en peper naar smaak in een kom en schep goed om. Laat het vlees 20 min. marineren*.
Kook ondertussen de aardappelen 15 min. in ruim kokend water met zout voor. Giet af, dep droog, bestrijk met wat olie en omwikkel losjes met aluminiumfolie. Leg de aardappelen in de oven en bak in 30-40 min. verder gaar.
Schil ondertussen de koolrabi en snijd of schaaf de knollen in heel dunne plakjes. Was de appel, snijd met schil in vieren, verwijder klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes. Halveer één ui, snijd hiervan één helft in heel dunne halve ringen en haal ze los. Snijd de andere helft en de andere ui in parten, zorg ervoor dat ze onderop vast blijven zitten, zodat je ze goed aan de spiesen kunt rijgen.
Klop een dressing van de yoghurt, de mayonaise, 2/3 van de dille en zout en peper naar smaak. Schep de koolrabi, de appel en de ui door de helft van de dressing.
Rijg de hamblokjes en uien aan de spiesen. Verhit de grillpan. Gril de souvlaki in 5-6 min. bruin en gaar en verdeel over 4 borden. Schep er de koolrabisalade naast en strooi er de rest van de dille over. Serveer met de gepofte aardappelen en geef hier de rest van de dikke dressing bij. Bestrooi met de rest van de dille.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Je kunt ook fijngesneden peterselie i.p.v. dille gebruiken. Je kunt het vlees ook langer laten intrekken, leg het bijv. ’s ochtends al afgedekt in de koelkast te marineren. I.p.v. hamlappen kun je ook lamsboutvlees gebruiken.bbq: Leg 10 min. voorgekookte aardappelen tussen de hete kooltjes en pof ze in ± 45 min. gaar, of tot een barbecuespies makkelijk door de aardappel prikt. Rooster de souvlaki op het rooster boven de hete kooltjes. De koolrabisalade is een ideale bbq-salade om een paar uur van tevoren te maken.koolrabi: Plakjes koolrabi zijn, bestreken met olijfolie, ook heerlijk uit de grillpan of van de bbq. Bestrooi de gegrilde plakjes met een beetje zeezout en grof gesneden platte peterselie en schenk je favoriete olijfolie erover.Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten