aantal |
brunch, brunchgerecht, zoet |
pasen |
europees |
Er gaat toch niet boven de geur van versgebakken broodjes, recht uit de oven, vindt Valli Little. Haar babka met chocolade is niet te versmaden. Recept voor 1 brood. Begin minstens 3 uur van tevoren
voorbereiding45 minutesminutes
kooktijd40 minutesminutes
rijzen2 hourshours30 minutesminutes
totale tijd3 hourshours55 minutesminutes
Kookgerei
6 cm diepe bakvorm van 30x12 cm, ingevet en bodem en wand met bakpapier bekleed
ingrediënten
3tlgedroogde gist
185mllauwwarme melk
110gfijne kristalsuiker
2eieren + 1 eidooier
1tlkaneel
550gbloem voor brood
150gboter in blokjes,op kamertemperatuur
200gpure chocolade,minstens 70% cacao, fijngehakt + extra gesmolten chocolade, voor erbij
instructies
Meng de gist en melk met 1 tl suiker in een kleine kom. Laat ± 10 min. staan op een warme plek tot het schuimig wordt.
Roer in een kom de eieren en eidooier los met de kaneel en de rest van de suiker. Doe de bloem in de mengkom van de standmixer met deeghaak of kneed met de hand. Houd de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten aan. Het deeg is erg plakkerig! Voeg terwijl de motor draait het gist- en eimengsel toe en kneed ze op matige snelheid erdoor.
Kneed ± 10 min. op lage snelheid tot het deeg glad en elastisch is. Voeg al knedend blokje voor blokje 125 g van de boter toe tot het deeg weer glad is. Leg het deeg in een licht ingevette kom afgedekt op een warme plek in 1-1½ uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Sla het deeg terug en rol het op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoekige lap van 30x45 cm. Bestrijk het deeg met de rest van de boter maar laat langs de randen 2 cm vrij. Strooi de gehakte chocolade erover.
Bestrijk de dichtstbijzijnde lange rand met koud water. Rol de deeglap vanaf de lange kant stijf op en druk de rand stevig aan. Snijd de deegrol in de lengte doormidden. Draai beide halve broden met de snijvlakken naar buiten, zodat je de chocoladevulling ziet, draai ze in elkaar en leg deze deegspiraal in de geprepareerde bakvorm. Laat afgedekt op een warme plek in ± 1 uur licht rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak het brood in 40-45 min. goudbruin en knapperig. Dek het tussentijds af met aluminiumfolie als het te snel donker kleurt. Laat het brood 10 min. afkoelen in de bakvorm en stort het op een rooster.
Besprenkel de warme babka met gesmolten chocolade en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 240kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 11g
|
koolhydraten: 29g
auteur: delicious.
RECEPTEN EN BEREIDING VALLI LITTLE, FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS, STYLING KIRSTEN JENKINS, BEWERKING DOSIA BREWER