ook nodig: ovale ovenschaal van ± 35x23 cm en 6 cm diep, ingevet
diepe braadslee waar de ovenschaal in past
ingrediënten
300ggolden syrupkandijstroop*
125gboterop kamertemperatuur
145gfijne kristalsuiker
rasp en sap van 1 biocitroen
1/2tlgedroogde citroenverbena
4eieren,gesplitst
100gbloem
250mlmelk
pistachekruimels
85ggezouten boter,koud en in blokjes
100gbloem
160glichtbruine basterdsuiker
30ghavermout
rasp van 1 biocitroen
100gpistachenoten,gehakt
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een grote bakplaat in en bekleed hem met bakpapier.
Maak de pistachekruimels. Doe de boterblokjes met de bloem, suiker, havermout en citroenrasp in de mengkom van de keukenmachine en mix met de pulseerknop tot een samenhangend geheel. Breng over op je werkvlak en duw de brokken bij elkaar. Spreid het mengsel gelijkmatig uit op de bakplaat en breek het met een grote metalen lepel weer in brokken. Bak in 20-25 min. goudbruin, schep tussentijds om. Neem uit de oven en breek het kruimelmengsel kleiner, ter grootte van granola. Als ze afkoelen, worden de kruimels krokanter.
Verwarm voor de cake 90 g van de stroop tot lauwwarm. Klop de boter, fijne kristalsuiker, de citroenrasp en citroenverbena tot een licht, romig mengsel. Klop de eidooiers een voor een erdoor tot het mengsel weer glad is. Klop dan het citroensap erdoor, het zal iets schiften. Klop dan langzaam eerst de bloem, dan de melk en tenslotte de verwarmde stroop erdoor. Doe het beslag in een grote kom.
Klop de eiwitten in een schone kom met de garde tot stijve pieken. Spatel door het beslag; het ziet er nog steeds geschift uit, maar dat hoort zo. Schenk de rest van de stroop uit over de bodem van de ovenschaal. Schenk het beslag erover.
Zet de ovenschaal in een diepe braadslee en schenk er zoveel kokendheet water bij dat dit tot halverwege de zijkanten van de schaal komt. Bak in 35-40 min. gaar en licht gekleurd. Strooi vlak voor serveren de kruimels en pistachenoten erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 919kcal
|
eiwit: 15g
|
vet: 41g
|
koolhydraten: 122g
auteur: delicious.
* Golden syrup koop je bij de toko, bij ruim gesorteerde supermarkten of online.RECEPT: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.