aantal 8 |
hapje |
ramadan |
marokkaans |
vegetarisch
Zoete anijsbroodjes die verrukkelijk smaken naast een pot muntthee. Maak ze tijdens de ramadan om het vasten te breken. Bekijk ook de andere Marokkaanse recepten uit het nieuwe boek Shoukran.
kooktijd1 hourhour
rusten4 hourshours45 minutesminutes
totale tijd5 hourshours45 minutesminutes
ingrediënten
deeg
500gtarwebloem
100gsuiker
½tlzout
50ggeroosterd sesamzaad 1 tl gemalen anijszaad
2eieren
100mlzonnebloemolie
2eloranjebloesemwater
25gverse gist
200mllauwwarme melk
100gzachte boter,geklopt
topping
1eidooier
½tlsuiker
1druppel natuurazijn
1elmelk
4elgeroosterd sesamzaad
instructies
Meng het deeg in een keukenmachine met deeghaak of met de hand. Doe de tarwebloem, suiker, het zout, sesamzaad en gemalen anijszaad in een mengkom of de kom van een keukenmachine en meng. Voeg de eieren, zonnebloemolie en het oranjebloesemwater toe. Laat de gist in de lauwwarme melk oplossen en schenk dit papje in de kom. Kneed alles tot een glad en samenhangend, maar niet plakkerig deeg. Voeg de zachte boter beetje bij beetje toe en blijf kneden tot het deeg van de wand van de kom loskomt.
Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 1 uur op een warme plek zonder tocht – idealiter in een oven die uitstaat – rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Druk na het rijzen voorzichtig de lucht uit het deeg, leg het terug in de kom en dek het weer af met plasticfolie. Laat het 3 uur rijzen in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en maak er balletjes van 5 centimeter van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat tot een dikte van 1 centimeter. Dek ze weer af en laat ze nog 45 minuten rijzen: ze moeten in volume verdubbelen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C elektrisch of 160 °C hetelucht. Meng de ingrediënten voor de topping, behalve het sesamzaad. Bestrijk de deegballetjes met het mengsel en bestrooi ze met het sesamzaad.
Bak de broodjes 20 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn.