Culinair redacteur Merijn Tol dook in de wereld van bonen en maakte deze empanada's met gekruide kikkererwten en pittige salsa.
voorbereiding2 hourshours
kooktijd20 minutesminutes
weken1 dayday
totale tijd1 dayday2 hourshours20 minutesminutes
ingrediënten
150ggedroogde kikkererwten,1 nacht geweekt in ruim water met 1 tl bakpoeder (Of gebruik 450 g kikkererwten uit pot of blik, goed uitgelekt)
50mlolijfolie + extra voor door de vulling
3uien,geraspt
2teentjesknoflook,geraspt
2tlzoet paprikapoeder
½elkomijn + extra naar smaak
3hardgekookte eieren
3elgroene olijven,zonder pit
6takjes verse oregano,blaadjes gerist
1grote rijpe vleestomaat,in grove stukken
1sjalotje
½-1chilipeper
sap van 1 limoen
deeg
260gbloem
1eidooier + 1 ei om te bestrijken
100gzachte boter
100mlmelk + 2 el extra om te bestrijken
instructies
Meng intussen voor het deeg de bloem, eidooier, boter, melk en wat zout snel tot een zacht deeg. Verpak het deeg in folie en laat koel rusten.
Bak intussen in een ruime koekenpen in de olijfolie de uien en knoflook zachtjes 10-12 min. Voeg het paprikapoeder en de komijn toe. Snijd de eieren, groene olijven en het oreganoblad fijn. Meng de eieren, olijven en driekwart van de oregano door het uienmengsel.
Giet de kikkererwten af en roer ze door het uimengsel. Breng op smaak met extra komijn en zout en nog wat olijfolie. Het moet lekker smeuïg zijn.
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in 22-24 bolletjes en rol ze dun uit tot cirkels. Je kunt kleinere of grotere cirkels maken of verschillende maten. Schep op de onderkant van de cirkel 1-2 el vulling, afhankelijk van de grootte van de rondjes, laat de randen vrij. Maak de randen nat met vochtige vingers, vouw dicht tot halve maantjes en druk de randjes vast met de achterkant van een lepel of vork. Verwerk zo al het deeg en de vulling en leg de empanada’s op een met bakpapier beklede bakplaat.
Klop het hele ei los met 2 el melk en bestrijk de empanada’s hiermee. Bak ze in 15-20 min. gaar en goudbruin.
Pureer met de staafmixer de tomaat, het sjalotje, wat versgemalen peper, de rest van de oregano en wat limoensap naar smaak grof tot een salsa. Serveer de empanada’s met de salsa.