Langzaam gegaarde spareribs op z'n Mexicaans met een frispittige pico de gallo en gefermenteerde zwarte bonen. Stoof het lamsvlees net zolang tot het zo zacht is, dat het bijna van het bot valt en je het in een warme tortilla kunt wikkelen. Nu is het de kunst om in iedere hap alles te proeven: de salsa, zwartebonensaus en het lamsvlees. Hoe je stoven het beste aan kunt pakken, vertellen we je in het grote stoofdossier.
kooktijd1 hourhour10 minutesminutes
oven / grill3 hourshours8 minutesminutes
totale tijd4 hourshours18 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ovenvaste braadpan
ingrediënten
3elextra vergine olijfolie
2 ½kglamsribbetjes*spareribs, schoongemaakt
3elgefermenteerde zwarte bonen
3elextra vergine olijfolie
2 ½kglamsribbetjes*spareribs, schoongemaakt
3elgefermenteerde zwarte bonentoko, 20 min. geweekt, uitgelekt
1ui,fijngesneden
2tlgerookte-paprikapoeder(pimentón)
2tlkomijnzaad
2tlkorianderzaad
3chipotlepepers in adobosaus*blik, fijngesneden
3eltomatenpuree
3elfijngesneden bladpeterselie
125gbruine basterdsuiker
800gkerstomaatjes uit blik
1lrunderbouillon
tortilla’s en verkruimelde feta,voor erbij
pico de gallo (salsa)
4elextra vergine olijfolie
2rode chilipepers,in dunne ringen
2bosuitjes,in dunne schuine ringen
2tenenknoflook,geperst
3pomodorotomaten, zonder pitjes, in blokjes
sap van 1 limoen + extra limoenpartjes voor erbij
½bosje koriander,blaadjes fijngesneden + extra blaadjes voor erover
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C. Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur. Snijd de ribbetjes zo nodig in kleinere stukken, zodat ze in de pan passen. Braad ze om de beurt in 5-6 min. rondom bruin en leg ze op een grote schaal.
Voeg op matig tot hoog vuur de bonen, uien en specerijen toe aan het bakvet en schep 4-5 min. om. Voeg de chipotle- pepers, tomatenpuree, peterselie en suiker toe en roer 2-3 min. tot de suiker is opgelost. Voeg de tomaatjes en bouillon toe en breng aan de kook. Leg de ribbetjes weer in de pan en stoof ze 6-8 min. op matig vuur zodat de smaken tot ontwik- keling kunnen komen. Leg de deksel op de pan, zet in de oven en stoof de ribbetjes 21⁄2-3 uur tot het vlees zo mals is dat het van het bot valt.
Meng intussen alle ingrediënten voor de salsa in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
Neem de ribbetjes uit de oven en leg ze met de vette kant boven op een bakplaat. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Schep het vet van het stoofvocht in de braadpan af. Kook het stoofvocht 6-8 min. in tot een saus. Schep wat saus over de vette kant van de ribbetjes. Gril ze 6-8 min. bovenin de oven zodat de saus karamelliseert.
Leg de ribbetjes op een grote schaal. Schep de rest van de saus erover. Strooi de feta over de salsa. Serveer de ribbetjes met salsa, extra korianderblad, tortilla’s en limoenpartjes.
Voedingswaarde:
calorieën: 958kcal
|
eiwit: 59g
|
vet: 49g
|
koolhydraten: 66g
auteur: delicious.
* Bestel lamsribbetjes op tijd bij je slager, die zijn niet altijd voorradig. Chipotlepepers in adobosaus koop je bij de ruim gesorteerde supermarkt of online.
RECEPTEN: MATT MORAN | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.