Sinds Rutger ontdekte dat gebakken cheesecake wél lekker is, bakt hij ze zelf. Proef zijn zomervariant met nectarine en passiefruit en je wilt niets anders meer!
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd2 hourshours
opstijven4 hourshours
totale tijd6 hourshours20 minutesminutes
ingrediënten
75gboter,gesmolten + extra om de vorm in te vetten
225gzandkoekjes
800groomkaas,op kamertemperatuur
200gfijne suiker
merg van ½ vanillestokje
rasp van 2biolimoenen
4eieren,op kamertemperatuur
200gzure room,op kamertemperatuur
40gmaizena
ook nodig: springvorm van 24 cm Ø
Topping
4-6rijpe nectarines of perziken,zonder pit in partjes
sap van ½-1 limoen
merg van ½ vanillestokje
vruchtvlees van 3-4 passievruchten
3-4elrietsuiker
1tlaardappelzetmeel
witte-chocoladeschaafsel*
instructies
Verwarm de oven voor op 130°C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met wat boter.
Maal de koekjes in de keukenmachine fijn of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter.
Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk het gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 min. en laat hem dan helemaal afkoelen.
Doe intussen de roomkaas, fijne suiker, het vanillemerg en de limoenrasp in een kom en roer door. Voeg dan de eieren, zure room en maizena toe en meng alles tot een glad mengsel.
Schep het cheesecake-mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake gelijkmatig bakt en je hebt minder kans op scheuren. Bak de cheesecake 1¼ -1¾ uur. De bovenkant mag nog wat wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet de vorm dan minimaal 4 uur in de koelkast.
Doe de nectarinepartjes, het limoensap, het vanillemerg, het passiefruit en de rietsuiker in een pan en verhit het al roerend tot het begint te koken. Laat op laag vuur 4-6 min. zachtjes koken.
Meng het aardappelzetmeel met 1 el water en giet dit geleidelijk en al roerend bij de compote, tot het licht gebonden is. Het kan zijn dat je niet al het aardappelzetmeel nodig hebt. Laat de topping helemaal afkoelen.
Haal de afgekoelde cheesecake uit de vorm en verdeel de compote erover.
Garneer de cheesecake tot slot met het witte-chocoladeschaafsel. * Je kunt witte-chocoladeschaafsel zelf maken door met een scherpe kaasschaaf of dunschiller langs een reep witte chocolade te gaan.
Voedingswaarde:
calorieën: 481kcal
|
eiwit: 8g
|
vet: 33g
|
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
TIPS:Liever geen pitjes in de compote? Wrijf het vruchtvlees van passiefruit dan eerst met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef.In plaats van nectarines kun je ook perziken nemen als topping.
RECEPT, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING.