Lekker Hawaïaans: een kom rijst met vis, een eitje en een flinke schep zeewier. Traditioneel werd poké – toen het nog geen poké heette – bereid met verse vis, zeezout, kemirienoten en lokaal zeewier (limu). Tegenwoordig is niks te gek en mag je helemaal losgaan met de toppings, zoals kimchi of macadamianoten, mits de vis maar krakend vers is. Zelf kimchi maken? Zie kimchi stap voor stap.
kooktijd35 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
50gzilvervliesrijst
4eieren
15ggedroogde wakame*
1snackkomkommer,in schijfjes
4radijsjes,in dunne plakjes
300gsuperverse visfilet van sashimi-kwaliteit,bijv. albacore tonijn of zalm,in dunne plakjes
1avocado,in vieren
250gkimchi van topkwaliteit,pot, koeling*
1elwit sesamzaad,geroosterd
soja-mirindressing
½granny smith-appel,geschild, fijn geraspt
1teenknoflook,fijn geraspt
2cmverse gemberwortel 10 g,fijn geraspt
rasp en sap van 2 biocitroenen rasp en sap van 1 (bio)limoen
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Spreid uit over een bakblik en laat afkoelen. Kook intussen de eieren hard in ± 10 min. Pel en halveer ze en laat helemaal afkoelen.
Week intussen de wakame 10 min., laat uitlekken en snijd fijn.
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom. Je kunt de dressing een week bewaren in een luchtdicht afgesloten doos in de koelkast.
Meng in een grote kom de komkommerschijfjes, afgekoelde rijst, radijsjes en wakame. Voeg 50 ml van de dressing en wat zout en peper toe en schep om.
Verdeel het mengsel over kommen en garneer met de plakjes vis, de eieren, avocado en kimchi. Bestrooi met sesamzaad. Geef de rest van de dressing apart erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 572kcal
|
eiwit: 25g
|
vet: 23g
|
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
* Wakame is een zeewiersoort. Te koop bij de biologische supermarkt. Kimchi is pittige, ingemaakte Koreaanse kool, te koop bij ruim gesorteerde en Aziatische supermarkten.
RECEPTEN, BEREIDING MARK LABROOY. FOTOGRAFIE CHRIS COURT. STYLING KIRSTEN JENKINS.