Versgebakken & gevuld zijn deze Italiaanse donuts onweerstaanbaar!
kooktijd50 minutesminutes
rijzen2 hourshours
totale tijd2 hourshours50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: (stand)mixer met deeghaken, ronde uitsteker van 7-8 cm Ø, evt. frituurpan, spuitzak met glad spuitmondje van 1-11⁄2 cm
ingrediënten
500gbloem + extra om te bestuiven
10gzout
10ggedroogde gist
75gboter,op kamertemperatuur
60gsuiker
2eieren,op kamertemperatuur
225mlmelk,lauwwarm
zonnebloem- of arachide-olie,om in te frituren
150gfijne suiker,om de bomboloni doorheen te rollen
vulling
250gricotta
250gmascarpone
60gpoedersuiker
rasp van 3⁄4-1biosinaasappel
50gpure chocolade,fijngehakt
evt. 1 tl vanille-extract
instructies
Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en kneed er een soepel deeg van. Dit gaat het makkelijkst met een standmixer met deeghaak. Het deeg is iets plakkerig, dat hoort zo. Kneed het deeg zeker 10 min. door. Zet het dan afgedekt op een warme plaats en laat het 1 uur rijzen.
Kneed het deeg weer kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 1-11⁄2 cm dik.
Steek met de uitsteker cirkels uit het deeg. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen.
Leg de deegrondjes op een met bak- papier beklede bakplaat, bedek ze losjes met plasticfolie en laat ze op een warme plaats 45-60 min. rijzen.
Verwarm de olie in een (frituur)pan op 170°C. Frituur de bomboloni met een paar tegelijk goudbruin en gaar in 3-5 min. Keer ze halverwege.
Laat de bomboloni kort uitlekken op keukenpapier en rol ze dan door de suiker.
Doe de ricotta, mascarpone en poeder- suiker in een kom en klop met de mixer in enkele minuten tot een stevig mengsel. Meng de sinaasappelrasp, de gehakte chocolade en eventueel het vanille-extract erdoor. Doe het mengsel in de spuitzak.
Snijd de bomboloni in het midden tot halverwege in.
Vul ze met het ricottamengsel.
Voedingswaarde:
calorieën: 416kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 25g
|
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK. FOTOGRAFIE SASKIA LELIEVELD, ERNIE ENKELAAR (PORTRET). STYLING ALEXSTYLING.