Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
kooktijd50minuten
totale tijd50minuten
ingrediënten
4kleine paarse artisjokken*
1biocitroen
2sjalotten
200mlolijfolie
250gverse doperwten
250gverse tuinbonen,gedopt
75mlwittewijnazijn
2-3takjes munt
3-4takjes oregano
1-2tlvenkelzaad
instructies
Schil de artisjokken tot je bij de zachte blaadjes aankomt en snijd een kwart van de bovenkant af. Snijd ook het grootste deel van de steel eraf en schil de rest van de steel. Alle echt harde delen moeten worden afgeschild. Schep ‘het hooi’ eruit en snijd de artisjok in dunne plakjes. Bewaar tot gebruik in water met een kneepje citroen tegen het bruin worden.
Snijd de sjalotten fijn. Verhit in een ruime pan 50 ml olijfolie en bak de ui zachtjes.
Voeg nu de doperwtjes, tuinbonen en artisjokken toe. Voeg de azijn toe, laat 5 min. borrelen. Voeg beetje bij beetje 200 ml heet water toe en breng op smaak met zout. Doe de deksel erop en laat in 10-15 min. net beetgaar worden, maar zorg dat de groenten fris van kleur blijven. Zet het vuur uit. Er moet nog wat vocht overblijven.
Pluk de kruiden en snijd fijn. Vijzel het venkelzaad. Rasp de gele schil dun van de citroen. Meng de kruiden, het venkel- zaad en de citroenrasp met de olijfolie. Bedruppel de fritedda rijkelijk met de kruidenolie. Laat afkoelen en serveer als antipasti of als bijgerecht.
Voedingswaarde:
calorieën: 242kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 16g
|
koolhydraten: 14g
auteur: delicious.
* Of neem 8-10 uitgelekte gegrilde artisjokparten op olie en voeg ze 5 min. voor het einde van de stooftijd toe.RECEPTEN MERIJN TOL. FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR. STYLING ESTHER DE MUNNIK. BEREIDING YVONNE JIMMINK. M.M.V. KERAMIEKKANTOOR.COM