De Koreaanse keuken is niet heel ingewikkeld. Er wordt veel gestoofd en gesudderd en de bbq is vaak van de partij. Soms ben je wel wat tijd kwijt aan marineren of fermenteren. Gelukkig zijn daar ook trucjes voor, zoals dit snelle inmaakrecept waarbij je de komkommer, daikon en wortel laat trekken in warme rijstazijn en suiker. Zo’n fris zuurtje past perfect bij bibimbap: een kom warme rijst getopt met groenten, pickles zoals kimchi, soms wat vlees en ei. Afgemaakt met sojasaus en gochujang (chilipasta) als belangrijkste smaakmakers. Deze vegan bibimbap is een fijne start voor nieuwe fans van de Koreaanse keuken. Eet je liever bibimbap met vlees? Maak dan ook eens deze koreaanse bibimbap met entrecote.
kooktijd35 minutesminutes
intrekken30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
ingrediënten
500mlrijstazijn
1elsuiker
120gkomkommermet schil in reepjes gesneden
120gdaikon*geschild, in reepjes gesneden
120gwortelgeschild en in reepjes gesneden
200gzilvervliesrijstgekookt
120gbimiin de lengte gehalveerd, beetgaar gekookt
10ggedroogd kombu-zeewier15 min. geweld in warm water
80gkastanjechampignonsin water gaar gekookt, in plakjes
1elgeroosterde witte sesamzaadjes
1elzwarte sesamzaadjes
olie met chilipepertjes
evt. ingelegde gembervoor erbij
soja-sesamdip
5elsojasaus
3elrijstazijn
2elsesamolie
instructies
Breng de rijstazijn met 250 ml water, de suiker en een snuf zout aan de kook en laat de suiker oplossen. Verdeel de komkommer, daikon en wortel elk apart over drie bakjes en verdeel het afgekoelde azijnmengsel erover. Laat minimaal een half uur intrekken.
Verdeel de rijst, bimi, zeewier, champignons en ingelegde daikon, komkommer, wortel over 4 ruime kommen. Maak de soja-sesamdip door de sojasaus met de rijstazijn en sesamolie te mengen.
Garneer de bibimbap met de sesamzaadjes en serveer met de olie met chilipepers, soja-sesamdip en eventueel ingelegde gember.
Voedingswaarde:
calorieën: 435kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 15g
|
koolhydraten: 62g
auteur: delicious.
* Daikon of rettich is een lange, witte wortel met lichtpittige radijs- smaak.RECEPT MISTER KITCHEN. FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR. STYLING CYN FERDINANDUS.