Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
voorbereiding30 minutesminutes
oven2 hourshours15 minutesminutes
totale tijd2 hourshours45 minutesminutes
Kookgerei
Ronde ovenschaal van 28 cm Ø en 5 cm diep (1,2 l inhoud)
ingrediënten
1teenknoflookgekneusd
50gboterin blokjes + extra voor het invetten van de ovenschaal
1grote uiin dunne ringen
800glicht kruimige aardappelsgeschild, in dunne schijfjes
400mlslagroom
1takje tijm
150ggruyèreversgeraspt
1⁄4 tl versgeraspte nootmuskaat
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met de gekneusde knoflook. Laat opdrogen en vet dan in met boter.
Verdeel de uienringen over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop de aardappelschijfjes en de boterblokjes tussen de laagjes en schenk de room erover. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Voeg de tijm toe en verdeel de rest van de boterblokjes erover.
Vet een vel aluminiumfolie in met boter en dek de schaal ermee af. Bak de gratin 1 1⁄2-2 uur tot de aardappelschijfjes gaar zijn. Neem de folie weg, verdeel de gruyère erover en bestrooi met nootmuskaat.
Zet de ovengrill op 220°C. Laat de gratin in 12-15 min. goudbruin en knapperig worden. Bestrooi vlak voor serveren met versgemalen zwarte peper.
Voedingswaarde:
calorieën: 770kcal
|
eiwit: 17g
|
vet: 58g
|
koolhydraten: 43g
Recepten: Sam & Ellie Studd. Fotografie: Chris Court. Styling: Kirsten Jenkins.