Deze keer bindt Janneke Philippi haar schort voor om voor Yvette van Boven te koken. Voor de gerechten gebruikt ze Yvettes lievelingsingrediënten en -combinaties. Maar op z’n Jannekes geeft ze er natuurlijk wel een heel eigen draai aan. 'Bloemkool was Yvettes lievelings-kindergroente, maar de mijne absoluut niet. Maar nu, en zeker in deze lasagne met spinazie en pittige kaas kan ik er geen genoeg van krijgen.'
kooktijd25minuten
oven30minuten
totale tijd55minuten
Kookgerei
ook nodig: ovenschaal 20 x 30 cm
ingrediënten
1bloemkool
4elolijfolie
600gspinazie
200gstiltonof 50 g extra voor de liefhebber
50groomboter
50gbloem
100mldroge witte wijn
400mlhalfvolle melk
250glasagne
2-3takjes salie
instructies
Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook ze in ± 8 min. gaar. Verwarm de oven voor op 200ºC.
Verhit intussen in een koekenpan 1 el olijfolie. Voeg de spinazie in porties toe en laat al omscheppend slinken. Verkruimel de helft van de stilton en schep door de spinazie.
Smelt in een sauspan de boter. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee. Schenk langzaam, al kloppende met een garde, de wijn en vervolgens de melk erbij. Klop de saus glad en breng aan de kook. Laat de saus 1-2 min. koken en binden. Klop regelmatig.
Giet de bloemkool af. Pureer met de staafmixer ongeveer de helft van de bloemkool zodat je ± 500 g bloemkoolpuree hebt. Schep de puree door de saus. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rest van de bloemkool in kleine roosjes.
Schep een laag saus in de ovenschaal. Dek af met 3 lasagnebladen. Verdeel er wat spinazie, roosjes bloemkool en saus over. Dek weer af met 3 lasagnebladen. Maak zo meer lagen. Schenk de resterende saus als laatste over de lasagne. Verkruimel de rest van de stilton en bestrooi de lasagne ermee.
Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in ± 30 min. gaar en lichtbruin. Verhit intussen in een koekenpan de resterende 3 el olijfolie. Bak de salieblaadjes in 1 min. krokant.
Bestrooi de lasagne uit de oven met de krokante salie.