Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom deze verrukkelijke mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop.Of maak witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus.
voorbereiding1 hourhour
kooktijd1 hourhour25 minutesminutes
rusten & afkoelen1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd3 hourshours55 minutesminutes
ingrediënten
3middelgrotepitloze (bio)mandarijnen (± 430 g)
220gwitte chocoladein stukjes
150gboterin blokjes, op kamertemperatuur
250mlzure roomop kamertemperatuur
200gzelfrijzend bakmeelgezeefd
200gbloemgezeefd
5eierenop kamertemperatuur, losgeroerd
200gfijne kristalsuikerslagroom, voor erbij
ook nodig: springvorm van 20 cm Øingevet en bekleed met 2 lagen bakpapier, beide lagen ingevet
mandarijnsiroop
2mandarijnensap van
175gramfijne kristalsuiker
instructies
Doe de 3 ongeschilde mandarijnen in een steelpan, overgiet met koud water en breng aan de kook. Giet af, herhaal en giet weer af. Zo verliezen de schillen hun bittere smaak. Zet de mandarijnen weer op met schoon water en breng aan de kook. Leg een schoteltje op de mandarijnen om ze onder water te houden. Kook ze op matig tot laag vuur gaar in 30-35 min. Giet af en laat volledig afkoelen. Hak de mandarijnen fijn in de keukenmachine.
Verwarm intussen de oven voor op 160°C.
Verwarm intussen de chocolade met de boter in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water – zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt – en roer glad. Laat ± 10 min. afkoelen. Het geeft niet als het mengsel schift, dat komt later goed.
Doe de overige ingrediënten in een grote kom, voeg het afgekoelde chocolademengsel en de mandarijnpuree toe en meng alles met een spatel tot een glad beslag. Schenk in de geprepareerde bakvorm en bak ± 1 uur tot de cake langs de rand gestold is, maar in het midden nog een beetje wiebelig is. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak nog ± 25 min. tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt, met alleen nog een paar smeuïge kruimels eraan. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
Verwarm intussen in een steelpan met dikke bodem het mandarijnsap met 125 ml water en de 165 g suiker op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat op hoog vuur in 4-5 min. licht inkoken tot siroop. Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de cake en schenk de mandarijnsiroop erover. Laat 2-3 uur intrekken.*
Breng de cake over op een schaal en serveer met de room.