Anna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw,
dus ik neem gebak heel serieus. Deze
stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te
zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
voorbereiding20 minutesminutes
oven / afkoelen1 hourhour10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
Kookgerei
springvorm 20 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
ingrediënten
cake
200gbloem of speltbloem
1½tlbaksoda
75gcacao
250gdonkere moscovadosuikerof gebruik oersuiker, sucanat of donkerbruine basterdsuiker
75golijf- kokos- of zonnebloemolie
1½tlciderazijn
glazuur
75golijf- kokos- of zonnebloemolie + extra om in te vetten
50gdonkere moscovadosuikerook te koop als oersuiker of sucanat
1½elcacao
150gpure chocoladefijngehakt
instructies
Verhit de oven tot 180°C.
Doe voor de glazuur de olijfolie, suiker en cacao met 60 ml koud water in de pan. Verhit het mengsel tot de olie is gesmolten, maar breng het niet aan de kook. Draai het vuur uit, voeg direct de chocolade toe en laat het mengsel staan. De chocolade is na een minuut gesmolten. Klop het mengsel tot een dik glazuur en zet het apart. Het is afgekoeld tegen de tijd dat de taart klaar en afgekoeld is.
Maak de cake. Klop de bloem, de baksoda, een flinke snuf zeezout en de cacao door elkaar in een kom met een vork. Zorg dat er geen klontjes in zitten.
Meng de suiker met 375 ml gekookt water, de olie en azijn in een kom. Roer het mengsel door de droge ingrediënten en giet het beslag in de bakvorm (het is vrij dun). Bak het 30-40 min.
De cake is gaar als hij loskomt van de zijkanten van de bakvorm en een prikker die je midden in de cake steekt er schoon uitkomt. Laat hem ± 30 min. afkoelen in de bakvorm en daarna volledig afkoelen op een rooster. Schep het glazuur op de cake en versier hem direct, voordat het glazuur afkoelt.
Bijvoorbeeld met geraspte chocolade, verse bloemen, gehakte gekonfijte noten, gehakte stemgember of verkruimelde chocolade.