aantal 4 |
hoofdgerecht |
feestelijk, weekend |
italiaans |
Yvette van Boven: ‘Ik blijf het zeggen: koop goed lamsvlees van Hollandse bodem. Kwaliteitsvlees smaakt meteen al beter. Daar hoeft eigenlijk weinig meer bij en áls je het toch wilt, dan is zo’n boterige gremolata met venkelzaad en peterselie echt een toevoeging.’Ook zo lekker: gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
voorbereiding15 minutesminutes
kooktijd1 hourhour
rusten10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour25 minutesminutes
ingrediënten
lokale lamsbout van 1½ kilo,liefst van het bot gesneden, bot weer teruggeplaatst en opgebonden (vraag dit aan je slager)
8-10tenenknoflook,in schijfjes
1flink glas witte wijn,zeg 250 ml
vleesthermometer,kookwinkel*
gremolata
flinke bos peterselie,± 60 g
100mldroge vermout
2tenenknoflook
50gboter op kamertemperatuur
50mlolijfolie
1tlchilivlokken,of naar smaak
1elvenkelzaad
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak de boterige gremolata. Maal de peterselie, vermout, knoflook, boter, olijfolie, 1 el zout, chilivlokken en 1 el venkelzaad in de keukenmachine tot pulp.
Maak sneetjes in de lamsbout en duw er stukjes knoflook in. Wrijf de hele bout in met de gremolata. Houd een ruime lik achter voor na het roosteren.
Leg de bout in een ruime, ovenbestendige pan en in een voorverwarmde oven. Braad hem ± 1 uur of tot de kernthermometer 60-65°C aangeeft, dan is het vlees rosé. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Til de bout uit de pan en houd hem warm onder aluminiumfolie. Zet de pan op het vuur en blus de aanbaksels af met een scheut witte wijn. Roer alles los en breng de jus op smaak met zout en peper. Smeer de achtergehouden gremolata over de bout en laat nog even insmelten. Geef de jus er apart bij.
Voedingswaarde:
calorieën: 625kcal
|
eiwit: 38g
|
vet: 46g
|
koolhydraten: 6g
auteur: delicious.
* Een vleesthermometer bespaart je een hoop giswerk. Hij kost maar een paar euro en je hebt er de rest van je leven plezier van.Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren. Bewerking: Dosia Brewer