aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend, winter |
internationaal |
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
4elzonnebloem- of sojaolie
4kippenbouten
4elbloem
4tlgerookte-paprikapoeder
250ggerookt spek,in reepjes gesneden
200gkippenmaagjes
400gkippenhartjes
6stengels bleekselderij,grof gesneden
2winterwortels,grof gesneden
1rode peper,zonder zaadjes en in ringen gesneden
4laurierblaadjes
4gerookte knoflooktenen*,grof gesneden
250gfijne champignons
4takjes tijm
60mlcognac
700mlkippenbouillon
1fles rode wijn
250gzilveruitjes,uit pot, uitgelekt
ook nodig
kampvuur of open BBQ, dutch oven
instructies
Hang de dutch oven boven een kampvuur of zet hem op de BBQ. Verhit de olie in de pan tot hij begint te koken. Bestuif de kippenbouten met de bloem en het gerookte paprikapoeder en bak ze kort aan tot het vel goudbruin is. Doe de spekreepjes erbij en bak ze mee tot ze bruin zijn. Voeg de kippenmaagjes en -hartjes, bleekselderij, winterwortel, rode peper, laurierblaadjes, knoflook, champignons en tijm toe en roer goed door. Laat het geheel al roerend warm worden in ± 10 min.; blus dan af met de cognac, kippenbouillon en rode wijn.
Voeg tot slot de zilveruitjes toe en laat het geheel nog 45 min. zonder deksel stoven boven het vuur. Maak het gerecht af met zout en zwarte peper en serveer met rustiek brood of aardappelpuree.
Voedingswaarde:
calorieën: 752kcal
|
eiwit: 43g
|
vet: 54g
|
koolhydraten: 14g
auteur: delicious.
* Gerookte knoflook koop je online, bij delicatessenwinkels of op de markt.Uit: Smokey Goodness Winter BBQ van Jord Althuizen