Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
Kooktijd40 minutesminutes
rusten30 minutesminutes
Ingrediënten
1⁄4tlsumak + extra om te bestrooien
rasp en sap van 1biolimoen
3sjalottenin flinterdunne ringetjes
± 30 g muntblaadjes geplukt
± 30 g koriander*blaadjes geplukt
3elextra vergine olijfolie
basilicumblaadjesvoor erbij
kikkererwtenpesto
50gbladpeterselieblaadjes
50ggeroosterde amandelengehakt
1teenknoflookgeperst
rasp en sap van 1biocitroen
125mlextra vergine olijfolie
400gkikkererwten, afgespoeld en uitgelekt(1 blik)
platbrood
480gzelfrijzend bakmeelgezeefd
1tlfijne kristalsuiker
320gGriekse yoghurt
extra vergine olijfolie om te bestrijken
Instructies
Mix voor de kikkererwtenpesto de peterselie, amandelen, knoflook, de citroenrasp en het -sap en de olijfolie in de keukenmachine tot een gladde pesto. Voeg driekwart van de kikkererwten toe en mix ze met de pulseerknop erdoor, zodat je een grove pesto krijgt. Doe over in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
Meng voor het platbrood het zelfrijzend bakmeel met de suiker en een snufje zeezoutvlokken in een kom. Roer met een vork de yoghurt erdoor. Breng het deeg over op een licht met meel bestoven
werkvlak en kneed het ± 5 min. flink door zodat het soepel wordt. Laat afgedekt 30 min. rusten.
Meng in een kom de sumak, de limoenrasp en het -sap, de sjalotten en kruiden met de olie en wat zout en peper.
Halveer het deeg en rol elke portie uit tot een grote ovaal van ± 40x17 cm en 2 mm dik of maak 4 kleinere als je grillpan klein is. Bestrijk de deeglappen aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Verhit je grillpan op hoog vuur of maak de bbq aan. Gril de platbroden aan de ene kant 1-2 min. tot ze kleuren. Keer ze en gril ze in 1-2 min. goudbruin en gaar. Beleg ze met de pesto en kruidensalade en strooi er nog wat sumak, kikkererwten en basilicum over.