Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje.
Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
Voorbereiding50 minutesminutes
Kooktijd55 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour45 minutesminutes
Ingrediënten
200gpistachenoten of 300 g als je alleen rolletjes maakt
80ggedroogde cranberry’sof 110 g als je alleen rolletjes maakt
160mlolieneutrale (of gesmolten vegan boter of kokosolie)
1/2tlgeroosterde-sesamolie of arganolie*
16vellen filodeegong. 22Ч24 cm
rasp en sap van 1 grotebiosinaasappel
sap van 1 citroen
300gagavesiroop
5kardemompeulengekneusd
ook nodig: bakblik met iets opstaande rand van ong. 20x20 cm
Instructies
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed het bakblik met aluminiumfolie. Hak de helft van de pistachenoten en de cranberries grof. Hak de rest fijn. Meng de olie en sesamolie. Leg een filovel met de korte kant naar je toe op je werkvlak. Het deeg moet mooi soepel en nog iets vochtig zijn. Maak het deeg evt. vochtiger met nog wat water, anders kun je het straks niet goed oprollen. Bestrijk royaal met olie.
Houd wat van de grove en fijngehakte pistachenoten, cranberry’s en sinaasappelrasp apart om te versieren. Meng de rest door elkaar. Bestrooi voor de spiralen de onderste 5 cm van korte kant van het deegvel met ± 1/16e van het pistachemengsel. Leg een eetstokje of een ander dun stokje zo op de vulling zodat het links en rechts uitsteekt. Rol het deeg op. Druk het deeg aan de zijkanten van het stokje naar binnen zodat er een iets rimpelig effect ontstaat. Haal het stokje eruit, vorm de rol tot een ‘slakkenhuis’ en zet in het bakblik. Maak zo nog 5-6 slakkenhuisjes.
Rol voor gewone rolletjes het deeg zonder stokje op en snijd in 4 stukjes. Zet ze rechtop in het bakblik, zodat je in de vulling kijkt. Vouw de aluminiumfolie in het bakblik evt. tot een passend bakje als het te groot is. Giet de overgebleven olie of boter erover en bak op de onderste richel van de oven in ± 50 min. bruin. Breng intussen voor de siroop het citrussap, de agavesiroop, kardemom en een snuf zout aan de kook in een pan. Laat 10 min. zachtjes koken. Houd apart. Zet de oven op 200 graden. Neem de baklava uit de oven. Giet de siroop erover, bak nog 5 min. Neem de pistache-cranberrybaklava uit de oven om af te koelen.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Nog meer vegan bakken? Maak ook zeker deze vegan cranberry-frambozenkrans van Dosia.RECEPTEN DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | STYLING CYN FERDINANDUS | BEREIDING VICTOR DE LAUNAY, JACQUELINE PIETROWSKI