Deze perengalette met mandarijn-muntsalade is perfect voor tijdens de feestdagen. Het knapperige deeg samen met de zachte, zoete peren en de frisse mandarijn-munt salade vormen een heerlijke combinatie.
Voorbereiding30 minutesminutes
oven35 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
Ingrediënten
200gblanke hazelnotenfijn gemalen
2eierenM + 1 eidooier
175gsuiker
50gboterop kamertemperatuur
3eloranjebloesemwater
3biomandarijnen, oranje schil geraspt
175ggedroogde cranberry’s
2rollen koelvers roomboterbladerdeeg
6halve net rijpe perengeschild, en zonder klokhuis
1elgedroogde rozenblaadjesgrof verkruimeld
blaadjesvan 1 takje muntin stukjes gescheurd
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng voor de frangipane de gemalen hazelnoten met 2 eieren, de suiker, boter, het oranjebloesemwater, de mandarijnrasp en een snufje zout en tot een glad mengsel. Maal 125 g van de cranberry’s grof en meng samen met de hele cranberry’s door de frangipane. Laat eventueel even in de koelkast wat opstijven als het mengsel heel vloeibaar is.
Klop de eidooier los. Rol beide rollen bladerdeeg uit en snijd uit elke lap deeg een zo groot mogelijke cirkel. Snijd uit de afsnijdsels lange repen van ± 2 cm om straks de rand van de galette op te hogen. Leg 1 cirkel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk 2 cm van de buitenste rand met wat van de losgeklopte eidooier. Leg er twee lagen van de lange repen bladerdeeg op. Bestrijk de rand weer met wat ei. Houd de opgehoogde rand vrij en verdeel de frangipane over de binnenkant van de bladerdeegcirkel. Verdeel de peren er in een cirkel overheen met de bolle kant naar boven en de brede kant aan de buitenkant. Rol de tweede cirkel iets groter dan de eerste cirkel en leg over de peren. Druk de rand goed aan en bestrijk het deeg met wat losgeklopte eidooier.
Kerf met de punt van een scherp mesje aan de bovenkant van het deeg vanuit het midden steeds grotere cirkels naar buiten. kerf streepjes in rand. Maak een gaatje in het midden en vouw de rand van het deeg een klein stukje om naar binnen. Bak de galette in 30-40 min. goudbruin en gaar in de oven. Pel intussen de mandarijn en snijd de partjes in stukjes. Schep de munt erdoor en bestrooi met rozenblaadjes. Serveer de galette iets afgekoeld of koud met de mandarijn-muntsalade.