aantal 4 |
voorgerecht |
doordeweeks |
mediterraans, midden-oosters |
Deze gouden soep combineert mediterrane en midden-oosterse smaken, die precies passen bij de romige, zilte mosselen!
Voorbereiding30 minutesminutes
Kooktijd15 minutesminutes
Uitlekken5 hourshours
Totale tijd45 minutesminutes
Ingrediënten
250mlGriekse yoghurt
125mlzure room
olijfolie
5zoete uienfijngesneden
4teentjesknoflookfijngesneden
2plukjessaffraan
2ansjovisfilets
3elwodka
½kgmosselenschoongespoeld
½bosjepeterseliezeer fijngesneden
1elsumak
Instructies
Roer de Griekse yoghurt en de zure room door elkaar met wat zout. Doe in een zeef bekleed met een schone theedoek en laat 4-5 uur uitlekken boven een kom.
Schep de hangop vanuit de doek in een kom en breng evt. nog verder op smaak met zout.
Verhit in een soeppan een flinke scheut olijfolie en laat de uien, knoflook, saffraan en ansjovis 20 min. op laag vuur ‘smelten’. Schep af en toe om.
Pureer zo fijn mogelijk met de staafmixer. Laat afkoelen en zet alles koel en afgedekt weg tot gebruik.
Doe het uienmengsel weer in de pan, voeg 750 ml water en de wodka toe en breng aan de kook. Breng op smaak met zout. Als je de soep gladder wilt, pureer hem dan nog een keer met de staafmixer.
Doe de mosselen erbij en gaar ze in 5-7 min. tot ze open zijn. Verdeel de soep over kommen, schep in iedere kom wat hangop en bestrooi met peterselie en sumak.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Recept en bereiding: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Maaike Koorman. Bewerking: Trudelies Schouten