Of het nu een koude winterdag is of zo’n lentedag waarop de zon al onder is, maar de avond toch nog fris aanvoelt, deze kruidige chai-cider is precies wat je nodig hebt. Perfect om mee op de bank te kruipen of te delen met vrienden op een knusse avond.
Voorbereiding25 minutesminutes
evt. koelen20 minutesminutes
Totale tijd45 minutesminutes
Kookgerei
gesteriliseerd potje of bakje
Ingrediënten
250grietsuiker
250mlwater
1kaneelstokje
6kruidnagels
1steranijs
1tlkorianderzaad
6kardemompeulen
1tlzwarte peperkorrels
1,5lmedium dry cider
sap van 1 citroen
4cmverse gember
1appel,zonder klokhuis, in plakjes
Instructies
Doe de rietsuiker in een pan en schenk het water erbij. Zet de panop matig hoog vuur en breng het mengsel zonder te roeren aan de kook en laat 2 min. koken.
Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Schenk in een gesteriliseerd potje of bakje en sluit af. Je kunt de siroop 1 maand in de koelkast bewaren.
Zet een grote pan op matig vuur en voeg het kaneelstokje, de kruidnagels, steranijs, het korianderzaad, de kardemompeulen en peperkorrels toe. Rooster de specerijen al roerend 2-3 min. tot ze geuren.
Schenk de medium dry cider, het citroensap en 150 ml rietsuikersiroop erbij. Snijd de gember in plakjes en voeg dieook toe. Warm de cider op tot hij stoomt. Draai dan het vuur laag, leg de deksel op de pan en warm 15 min. zachtjes op om de smaken goed te laten intrekken.
Leg de plakjes appels in hittebestendige glazen of bekers. Schep de warme cider erin, laat hierbij de specerijen in de pan achter, en serveer.