aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
mediterraan |
Janneke geeft zo’n leuke twist aan klassieke stamppotten, dat je ervan wilt blijven eten. Maak maar eens deze bijzondere boerenkool met olijven en ansjovis.
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
1½kgaardappelenkruimige, geschild, in stukken
4elolijfolie + extra scheut
2uienfijngesneden
3tenenknoflookfijngesneden
½blikjeansjovisfilet in olie, à 48 g, fijngesneden
500gboerenkoolpanklaar
8merguez-worstjes*
75golijvenzwarte, tagiasscha*, zonder pit, grof gesneden
voor erbijsambal of harissa*
Instructies
Kook de aardappelen in een bodem water met zout afgedekt in 20-25 min. gaar. Verhit in een hapjespan 2 el olie en bak hierin de ui, knoflook en ansjovis 5 min. zachtjes. Voeg de boerenkool met een kopje water in 2 porties toe en stoof de boerenkool dan afgedekt in 10-12 min. gaar. Schep regelmatig om.
Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak de merguez hierin in 6-8 min. rondom zachtjes bruin en gaar.
Giet de aardappelen af; vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht en een extra scheut olijfolie tot een smeuïge puree. Schep er de boerenkool en de olijven door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de boerenkoolstamp met de merguez en een beetje harissa.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Merquez-worstjes zijn pittige Noord-Afrikaanse worstjes, tegenwoordig ook vaak bij grotere supermarkten te koop.** Harissa is mediterrane rode-peperpasta, verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels.Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der spek en Saskia Lelieveld. Styling: Jet Krings. Bereiding: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten