aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
marokkaans |
Door de rijst in een bouillon van gember, kurkuma, zoete uien en allerlei andere specerijen te koken, zuigt elke korrel zich vol met smaak. Daar hoef je alleen nog een mooi stuk vlees bij te bakken.
Kooktijd1 hourhour
rusten10 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: grillpan
Ingrediënten
30gboter
1ui,fijngesneden
3tenenknoflook,geperst
25gverse gemberwortel,geschild en fijngeraspt
30gverse kurkuma,geschild en fijn geraspt
2tlras el hanout
3eltomatenpuree
1/2bosje platte peterseliefijngesneden, + extra om te bestrooien
400gbasmatirijst
1/4ingemaakte citroen*,schil fijngesneden
875mlkippenbouillon
2lamsfilets à 250 g
3elolijfolie
125mlyoghurt
3elharissa
pijnboompittengeroosterd, om erover te strooien
citroenpartjes,voor erbij
Instructies
Verhit de boter in een grote (braad)pan op halfhoog vuur. Bak hierin de ui met de knoflook, gember, kurkuma al roerend in 5-6 min. glazig. Voeg 1 tl ras el hanout en de tomatenpuree toe en roer 3-4 min. terwijl de ui karamelliseert. Voeg de peterselie, rijst en ingemaakte citroen toe, schenk de bouillon erbij, voeg 1⁄2 tl zout toe en schep om. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt 25-30 min, waarbij alle bouillon wordt opgenomen. Neem de rijst van het vuur en laat hem nog 10 min. rusten.
Wrijf intussen de lamsfilets in met 1 tl ras el hanout, 1⁄2 tl zout en 1 tl versgemalen zwarte peper. Leg ze in een kom en schep ze om met de olijfolie.
Verhit een grillpan op halfhoog vuur. Gril de lamsfilets 5-6 min. per kant voor medium of tot ze naar wens zijn. Laat ze losjes afgedekt met folie ± 5 min. rusten op een warme plek en snijd ze in plakjes.
Doe intussen de yoghurt in een kleine schaal en roer de harissa erdoor.
Schep de rijst in een schaal en verdeel de plakjes lamsvlees erop. Strooi de pijnboompitten, zout en peper en nog wat peterselie erover. Serveer met citroen- partjes en geef de harissayoghurt erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 929kcal
eiwit: 35g
vet: 46g
koolhydraten: 91g
auteur: delicious.
* In zout ingelegde citroen koop je bij ruim gesorteerde supermarkten of bij de mediterrane supermarkt.Recepten, bereiding: Phoebe Wood, Georgina Esdaile, Helena Moursellas, fotografie: Chris Court, styling: Kirsten Jenkins.