aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend, zomer |
nederlands |
In het zuiden weten ze wel wat lekker is! Deze gehaktballen zijn werkelijk onweerstaanbaar! Serveer met een frisse groene bonenmelange.Maak ook eens gehaktballetjes met rozemarijn
Kooktijd40 minutesminutes
Ingrediënten
500ghalf-om-halfgehakt
1ei
4elpaneermeel
nootmuskaatversgeraspte
50gboter
2uienfijngesneden
3elnatuurazijn
1flinke el appelstroop
evt. 1 elbasterdsuikerdonkerbruine
1laurierblaadje
5kruidnagels
2plakken ontbijtkoek
1kgaardappelskruimig, geschild
750ggemengde bonen uit diepvriesbijv. tuinbonen, sperziebonen, snijbonen en/of doperwten
1bosje peterselieblad grof gesneden
Instructies
Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en nootmuskaat, zout en peper naar smaak. Rol er met vochtige handen 4 ballen van. Leg de gehaktballen het liefst nog een paar uur afgedekt in de koelkast (zie tip hieronder).
Smelt in een braadpan 25 g boter en bak de gehaktballen hierin rondom bruin. Neem ze uit de pan. Fruit in het bakvet de helft van de ui 3 min. Voeg de azijn, de stroop, evt. de basterdsuiker, laurier, kruidnagels en 200 ml water toe en breng tegen de kook.
Draai het vuur laag. Leg de gehaktballen terug in de pan en verkruimel er de ontbijtkoek boven. Stoof de gehaktballen met de deksel op de pan in ± 20 min. gaar. Roer af en toe.
Kook intussen de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Smelt intussen de rest van de boter in een koekenpan. Fruit de rest van de ui 2 min. Voeg de bevroren bonen toe en bak ze in 6-8 min. beetgaar.
Neem de pan van het vuur. Voeg de peterselie met zout en peper naar smaak toe.
Serveer de gehaktballen in de saus met de bonenmelange en de kruimige aardappels. Prakken mag!
Voedingswaarde
auteur: delicious.
tip: koelen voor gebruik Als je gehaktballen een paar uur van tevoren rolt en ze in de koelkast te laten rusten, worden ze extra stevig en tijdens het bakken mooi compact. diepvriesbonentip: Handig als je je diepvries royaal vult met bonen, in de zomer vers ingevroren, of uit het vriesvak van de supermarkt. Wij zijn dol op gebakken bonen, die ook nog eens razendsnel klaar zijn.Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten