aantal 6 | hoofdgerecht | winter | mediterraans |
Procureur is door zijn zachte en malse structuur ideaal om te stoven. Het wordt ook vaak gebruikt om pulled pork van te maken. Na het stoven bak je de procureur aan voor een heerlijk krokant laagje. Serveer de polenta erbij. Tip: neem een ruime pan voor de polenta, want hete polenta bubbelt en dus is er spatgevaar. Het resultaat is geweldig!
Kooktijd:1 uur 40 minuten
Stoven3 uur
Totale tijd:4 uur 40 minuten
Vroeger werd polenta gemaakt van spelt, rogge, gerst, gierst of sorghum (een oud graanras). Het was dé buikvuller voor arme mensen. Sinds de middeleeuwen komen de ingrediënten uit de nieuwe wereld en wordt polenta zoals wij het nu kennen van maïs gemaakt.
Er zijn meerdere soorten en malingen: grove en fijne polenta, polenta taragna met boekweit erdoor en witte polenta van witte maïs. Fijne polenta geeft een zachtere polenta en grove is het meest geschikt voor gestolde polenta, die je met een draad in stukken snijdt en daarna bakt of grilt. Gebruik voor een smeuïge polenta 200 g polenta op 1 liter water, 250 g polenta op 1 liter water voor een half-smeuïge polenta en 300 g polenta op 1 liter water voor een harde polenta. Giet harde polenta op een houten plank om af te koelen en op te stijven. In het traditionele recept wordt geen voorgekookte polenta gebruikt en dat betekent ruim 45 min. zachtjes laten koken onder voortdurend roeren, roeren, roeren over de bodem van de pan.
Productie: Minta Nicolaï. Tekst: Minta Nicolaï, Bas Robben, Trudelies Schouten en Merijn Tol. Fotografie: Istock
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | krokant gebakken procureur- stoof met zachte uiensaus en polenta