aantal | brunch, ontbijt, zoet | familietijd, feestelijk | japans | vegetarisch
Na alle stevige lockdown-zuurdesemboterhammen is het tijd voor wat lichters en frivolers. Voor zijdezacht Japans melkbrood of shokupan, bijvoorbeeld. Want dat is fluffy, luchtig, boterig en een tikje zoet. Hoe maak je Japans melkbrood?Japans melkbrood maak je door wat bloem en water eerst tot een dikke saus te koken: de tangzhong. Omdat je van tevoren een deel van de bloem gaart, wordt het zetmeel vast geactiveerd en kan het tijdens het bakken meer water vasthouden. Het brood rijst beter, is zachter en blijft ook na het bakken heel lang zacht en vers. Begin een dag van tevorenHet deeg voor dit recept moet ten minste 7 uur rijzen. Begin dus het liefst een dag van tevoren of vroeg in de ochtend als je het 's avonds wil eten.
Voorbereiding:40 minuten
Kooktijd:25 minuten
Rusten8 uur 30 minuten
Totale tijd:9 uur 35 minuten
TIPS
Glanzende bruine korst
Wil je een extra glanzende korst? Houd dan ½ el van het ei apart en meng door de melk waarmee je het brood bestrijkt voor het bakken.
Extra smaak
Melkbrood is zo al lekker, maar je kunt natuurlijk smaakmakers toevoegen: kneed na de eerste rijsbeurt bijvoorbeeld de rasp van 1 (biologische) citroen, 45 g chocolade chips, 3 tl anijszaadjes of de rasp van ½ biologische sinaasappel door het deeg.
*Bloem voor brood
Voor dit brood kun je het beste bloem met een hoog eiwitgehalte gebruiken. Dat rijst het best. Neem bijvoorbeeld Amerikaans patentmeel of Frans tarwebloem T65. Online of bij de molen te koop.
Recept: Dosia Brewer. Foto: iStock.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | Japans melkbrood