Tussen alle warme en winterse gerechten geeft deze ijstaart van vanillenoga met gekonfijte gember je de nodige verkoeling. De gember zorgt voor het vuurwerk waar je op zit te wachten terwijl de vanillenoga de scherpe randjes eraf haalt. Zo eindig je het kerstdiner in stijl.Zin in nog meer desserts voor kerst? Bekijk dan deze pavlova van saffraan met mango & karamelsaus.
Voorbereiding1 hourhour30 minutesminutes
invriezen6 hourshours
Totale tijd7 hourshours30 minutesminutes
Kookgerei
10 puddingvormpjes van 250 ml, bekleed met plasticfolie of
1 rechthoekige (cake)vorm van 2 liter inhoud, royaal bekleed met plasticfolie
Ingrediënten
2lvanille-ijs van topkwaliteit
4groene kardamompeulen
125mlgembersiroop
150gwitte noga met amandelen + extra voor eroverin stukjes
100ggekristalliseerde gemberin stukjes + extra voor erover
1kleineroombotercake van 350 g
10incabessen of Kaapse kruisbessen
Instructies
Laat het ijs op kamertemperatuur iets zachter worden, maar niet smelten.
Kneus intussen 2 kardemompeulen, breng ze met de gembersiroop aan de kook, neem van het vuur en laat ± 1 uur intrekken.
Haal de zaadjes van de 2 resterende kardemompeulen eruit en stamp ze fijn. Snijd de noga en de gember in hele kleine stukjes. Zorg dat de nogastukjes los van elkaar zijn, ze plakken namelijk snel aan elkaar en kunnen dan in een grote klont in het ijs vormen. Snijd de cake in heel dunne plakken en bedek met de helft hiervan de bodem en wanden van de vormpjes, snijd evt. bij zodat het goed past. Van wat je overhoudt, maak je bijv. een trifle.
Meng dan de noga- en gemberstukjes en gevijzelde kardemomzaadjes door het zachte vanille-ijs en schep in de vormpjes op de cake. Dek ze af met plasticfolie en laat in 3 uur helemaal bevriezen.
Stort de ijstaartjes op bordjes en versier met de rest van de noga en gember, en de bessen. Serveer met wat kardemomgembersiroop.
Voedingswaarde
calorieën: 657kcal
eiwit: 10g
vet: 32g
koolhydraten: 82g
auteur: delicious.
Een roombotercake is veel voller van smaak. Maak je één grote ijstaart, dan heeft hij wat langer nodig om te bevriezen, ± 5 uur. Gekristalliseerde gember koop je bij notenspeciaalzaken en online.Voorbereiden: je kunt de ijstaart en rozijnen 4-5 dagen van tevoren voorbereiden. Zet de rozijnen afgedekt in de koelkast. Recept: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Ajda Mehmet. M.M.V. Duikelman, Dille&Kamille en Marjoke de Heer