aantal 4 |
ontbijtgerecht |
doordeweeks |
aziatisch |
Hoppers zijn een typisch Sri Lankaans ontbijt. In speciale mini-pannen met een komvormige bodem (een mini-wok kan ook) worden flinterdunne omeletjes van rijstbeslag gemaakt, waarin een eitje wordt gegaard. De topping is ’n kruidig mengsel, hier vers gemaakte sambal.
Kooktijd30 minutesminutes
Rijzen / Rusten2 hourshours30 minutesminutes
Totale tijd3 hourshours
Ingrediënten
½tlgistgedroogd
60grijstebloem*
¼tlsuiker
100mlkokosmelk
zonnebloemolie om in te vetten
4eieren
evt. ½ bosje koriandergrof gehakt
sambal
1tlgarnalengedroogd
3rode peperszaadjes en zaadlijsten verwijderd
1grote uifijngesneden
1biolimoensap en rasp
2elkokosgeraspt
Instructies
Meng 100 ml lauw water met de gist en laat 10 min. staan tot het iets schuimt. Meng de rijstebloem, suiker en ¼ tl zout in een kom en roer er het gistmengsel door. Laat 90 min. afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Meng de kokosmelk erdoor en laat nog 1 uur in de koelkast rusten.
Pureer voor de sambal de garnalen, rode pepers, ui, het limoensap plus -rasp en kokos in de kleine kom van de keukenmachine fijn.
Verhit een anti-aanbak mini-wok of ander klein pannetje met komvormige bodem goed heet voor. Doe wat olie op een stukje keukenpapier en bestrijk het pannetje ermee.
Giet een kleine opscheplepel beslag in de pan en draai direct zo dat het beslag meteen uitvloeit en een kommetje vormt. Bak 3 min. tot het pannenkoekje stevig is en iets bruint aan de rand. Zet het vuur heel laag.
Breek een ei in het midden van het pannenkoekje en bestrooi met zout. Dek de pan af met een passend dekseltje of dubbelgevouwen stuk aluminiumfolie. Laat het ei in 3-4 min. gaar worden.
Neem de hopper voorzichtig uit de pan, houd warm en maak er zo nog drie. Serveer met de sambal en wat koriander. Lekker met zwarte thee.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Tekst en recepten: Maura Joppen, Trudelies Schouten, Dosia Brewer. Fotografie: Ernie Enkelaar. Bereiding: Eke Mariën. Styling:Désirée van Dijk m.m.v. Max Havelaar