Pasen, een brunch, of een tuinfeestje? Zet deze hartige broodjes op tafel gevuld met een hartige kaascrème en balsamico-notentapenade. Tip van Hester: schenk er laurier-verveinethee bij. Doe wat verse of gedroogde laurier en verveineblaadjes in de theepot en schenk er heet water over. Laat 10 min. trekken en schenk door een zeefje in een glas.
ook nodig: standmixer met deeghaak of handmixer met deeghaken, spuitzak, staafmixer met hakbakje
Ingrediënten
60mlvolle melk
5ggedroogde gist
30gkristalsuiker
1elvenkelzaad,gevijzeld
165gbloem + extra om mee te bestuiven
1eiS
50gboter,in blokjes
heel fijn gesneden bieslook,om mee te garneren
kaascrème
100goude kaas,geraspt
100gmascarpone
100gcrème fraîche
½tldijonmosterd
snuf cayennepeper
notentapenade
4elolijfolie
2grote uien,in halve ringen
120ggeroosterde amandelen,grof gehakt
2tlbalsamico-azijn
Instructies
Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg de gist toe. Laat staan tot de gist is opgelost. Meng in een kom de suiker en het venkelzaad door de bloem, voeg het ei en het melkmengsel toe. Kneed met de mixer met deeghaak tot de ingrediënten gemengd zijn. Voeg ½ tl zout en de boter toe en kneed het deeg op lage snelheid 15-20 min. tot het soepel is en los van de kom komt. Het is nog wat plakkerig, maar dat is goed. Dek af met een vochtige theedoek en laat 15 min. rusten. Je kunt dit ook met de hand doen. Bebloem je handen een beetje als het deeg te plakkerig is.
Bestuif het werkblad heel licht met bloem. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol met de muis van je hand tot egale bolletjes met gladde bovenkant. Leg met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi lichtjes met bloem tegen het plakken. Laat afgedekt met een vochtige theedoek 1-2 uur rijzen (zorg dat er genoeg ruimte zit tussen de theedoek en de bolletjes deeg). Of tot de bolletjes in volume zijn verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 210°C. Bak de broodjes in het midden van de oven 8-10 min. of tot ze licht goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen op een rooster.
Verhit intussen voor de kaascrème de kaas met de mascarpone en crème fraîche op middelhoog vuur en laat in 5-8 min. al roerend de kaas smelten tot gladde saus. Breng de kaassaus op smaak met de mosterd, cayennepeper en zout en schep in de spuitzak. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
Verhit intussen voor de notentapenade de olijfolie in een koekenpan en voeg de uien met een snuf zout toe. Bak 15-20 min. op middelhoog vuur tot ze karamelliseren. Schep uit de pan in het hakbakje van de staafmixer. Voeg de amandelen en balsamico-azijn toe en maal fijn tot tapenade. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd aan de bovenkant van de broodjes een dun plakje af en hol de broodjes een beetje uit. Verdeel flink wat tapenade over de broodjes, spuit er een mooie toef kaascrème op en garneer met de fijngesneden bieslook. Dek af met de bovenkantjes van de broodjes.
Voedingswaarde
calorieën: 601kcal
eiwit: 17g
vet: 45g
koolhydraten: 31g
auteur: delicious.
RECEPTEN HESTER DE GOEDE, FOTOGRAFIE ROLINDA WINDHORST STYLING LAURA VIJSELAAR, FOODSTYLING OSCAR DE LINT.