Het geheim van deze Griekse cake? Door het olijfoliebeslag gaan krokante kruimels filodeeg!
Kooktijd45 minutesminutes
oven + afkoelen3 hourshours50 minutesminutes
Totale tijd4 hourshours35 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ronde springvorm van 22 cm Ø, ingevet en bekleed met 3 lagen bak- papier
Ingrediënten
10-15filodeegvellen± 375 g
185gfijne kristalsuiker
4eieren
rasp van 2biosinaasappels + 1/2 sinaasappel in dunne plakjes
1tlvanillepasta
250mlextra vergine olijfolie
225mlGriekse yoghurt
2tlbakpoeder
ongeklopte slagroom,voor erbij
sinaasappelsiroop
220gfijne kristalsuiker
sap van 2 sinaasappels
1kaneelstokje
Instructies
Verwarm de oven voor op 100°C.
Spreid de filodeegvellen uit op een schoon werkvlak, verfrommel elk vel tot een losse prop en leg ze op een bakplaat. Laat de filoproppen 1 uur uitdrogen in de oven. Keer ze en laat ze in nog ± 20 min. verder uitdrogen. Verkruimel het droge filodeeg in een kom.
Verhoog de oventemperatuur naar 180°C.
Doe de suiker en eieren in de mengkom van een tafelmixer en klop ze met de garde in 7-9 min. tot een bleek luchtig mengsel met het dubbele volume. Voeg het sinaasappelrasp, de vanille, olijfolie, yoghurt en het bakpoeder toe en klop erdoor. Spatel de filokruimels erdoor. Schep het beslag in de geprepareerde bakvorm en verdeel de sinaasappelschijfjes erover. Bak de cake in 65-70 min. gaar of tot een in het midden ingestoken prikker er schoon uitkomt.
Doe intussen alle ingrediënten voor de sinaasappelsiroop in een steelpan, voeg 250 ml water toe en verwarm al roerend op hoog vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat 5-10 min. inkoken. Laat afkoelen.
Neem de cake uit de oven. Prik met een (saté)prikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de sinaasappelsiroop erover. Laat 1 uur intrekken. Serveer met de room.
Voedingswaarde
calorieën: 653kcal
eiwit: 4g
vet: 45g
koolhydraten: 52g
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT.