aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
turks |
glutenvrij, lactosevrij
Turkse gerechten hebben soms eigenaardige namen. Zo betekent karniyarik letterlijk ‘gespleten buik’. De buik van de aubergines worden gevuld met kruidig gehakt. Smaakt veel beter dan de naam doet vermoeden. Scroll naar beneden voor extra tips!
Kooktijd30 minutesminutes
oven25 minutesminutes
Totale tijd55 minutesminutes
Ingrediënten
4aubergines
300gwitte rijst
1ui
2tenenknoflook
5elolijfolie
300glams- of rundergehakt
2tomaten
2-3tlmild paprikapoeder
2-3tlgemalen komijn
140gtomatenpuree(1 groot blik)
2takjes munt
Instructies
Verwarm de oven voor tot 220°C. Kerf elke aubergine in de lengte 4-5 keer in en leg ze op de bakplaat. Pof de aubergines in de oven in ± 25 min. gaar. De exacte oventijd is afhankelijk van de dikte van de aubergine. Ze zijn gaar als een scherp mes makkelijk door het vruchtvlees glijdt.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verhit in een koekenpan 3 el olijfolie. Fruit de ui en de knoflook 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 4-5 min. rul.
Snijd de tomaten in blokjes. Schep het paprikapoeder en 1-2 tl gemalen komijn door het gehakt en bak ± 1 min. Voeg de blokjes tomaat toe en bak in 6-8 min. zacht. Breng het gehakt op smaak met zout en peper.
Verwarm intussen voor eenvoudige tomatensaus in een sauspan de tomatenpuree met 250 ml water, 1 tl gemalen komijn en de laatste 2 el olijfolie. Laat ± 8 min. zachtjes koken.
Neem de aubergines uit de oven. Halveer ze in de lengte, maar snijd ze niet helemaal door. Leg de aubergines op een schaal en druk ze iets open om te vullen. Bestrooi ze met zout en peper en vul ze afwisselend met de tomaten- saus en het gehaktmengsel. Bestrooi met muntblaadjes en serveer met rijst.
Voedingswaarde
calorieën: 787kcal
eiwit: 38g
vet: 37g
koolhydraten: 71g
auteur: delicious.
STUDIO PHILIPPITIP Voeg voor extra pit (chili)peper toe aan de tomatensaus. VEGA-TIP Neem voor een vega-variant plantaardig gehakt.