Versgebakken is dit vlechtbrood een instant-hit! De warme kaasvulling smelt heerlijk samen met de spinazie en beenham.
Voorbereiding45 minutesminutes
Kooktijd30 minutesminutes
rijzen en rusten2 hourshours30 minutesminutes
Totale tijd3 hourshours45 minutesminutes
Ingrediënten
250gpatentbloem + extra om mee te bestrooien
150gsemolina*
7ggedroogde gist
1elolijfolie
1ei,losgeklopt
1elsesamzaad,om erover te strooien
kaasvulling
30gboter
30gbloem
250mlmelk
150ggruyère,geraspt
snuf nootmuskaat
vulling
1elolijfolie
1teenknoflook,fijngesneden
1sjalot,fijngesneden
200gbladspinazie
150gplakken beenham,in reepjes
Instructies
Kneed voor het deeg de bloem, semolina, gist, 8 g zout, olijfolie en 240 lauwwarm water tot een soepel brooddeeg. Kneed het minimaal 10 min. door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Maak voor de kaasvulling de bechamelsaus. Doe daarvoor de boter in een steelpan en laat op middelhoog vuur smelten, maar niet bruin worden. Voeg de bloem toe en bak die al roerend 1-2 min. mee.
Schenk eenderde van de melk in de pan en roer goed, tot het mengsel glad is. Voeg de rest van de melk in twee keer toe en roer tussendoor goed. Laat de saus aan de kook komen. Zet het vuur laag en voeg de gruyère toe. Roer tot de kaas gesmolten is en haal de pan van het vuur. Breng de vulling op smaak met een snuf nootmuskaat, peper en zout. Dek de vulling af met een stukje plasticfolie en laat afkoelen.
Verwarm de olie in een koekenpan. Fruit de knoflook en sjalot hierin kort aan. Voeg de bladspinazie toe en bak dit mee tot deze geslonken is. Breng de spinazie op smaak met zout en peper. Schep het vervolgens in een zeef en laat de spinazie goed uitlekken en afkoelen. Eventueel kun je met een lepel het vocht uit de spinazie drukken.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 25x35 cm. Leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd het deeg aan de lange zijdes om de 1½ cm tot eenderde van de deegplak in.
Verdeel de helft van de kaasvulling over het deeg.
Verdeel de spinazie en de beenham erover en schep tot slot de rest van de kaasvulling erop.
Vouw het brood dicht door de deegslierten om en om over de vulling te vouwen, zodat er een vlecht ontstaat. Zorg dat het deeg aan de uiteinden goed om de vulling heen zit. Dek de broodvlecht losjes af met plasticfolie en laat 45-60 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bestrooi met de sesamzaadjes. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de broodvlecht in 25-30 min. goudbruin en gaar. Laat het brood na het bakken 15-30 min. afkoelen en serveer het lauwwarm of net afgekoeld.
Voedingswaarde
calorieën: 287kcal
eiwit: 13g
vet: 11g
koolhydraten: 32g
auteur: delicious.
*Semolina is fijn griesmeel, je koopt het bij de ruim gesorteerde supermarkt, de Italiaanse delicatessenwinkel en online.TIP Je kunt het gebakken brood weer opwarmen door het 10 min. in een voorverwarmde oven van 180°C te leggen, zodat de vulling weer lekker warm is.TIP Kun je geen semolina vinden, dan kun je dat ook vervangen door dezelfde hoeveelheid patentbloem.Recept & bereiding: Rutger Bakt, Fotografie: Saskia Lelieveld, Styling: Alexstyling