aantal 4 |
hapje, voorgerecht |
weekend |
aziatisch |
Zelf dumplings maken is helemaal niet moeilijk. Je vouwt de heerlijke vulling van garnalen en shiitakes in een wontonvelletje en terwijl de dumplings stomen maak jij een lekkere dipsaus. Zo gepiept!
Wil jij verschillende dumplings maken? Probeer dan ook onze snelle dumplings met zoetzure venkel.
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
1teenknoflook,gepeld en in stukken
2cmgember,geschild en in stukken
200grauwe gepelde garnalen
75gshiitakes
1tlsojasaus
3bosuitjes,in dunne ringen
½eiwit
3elfijngehakte koriander
1el(zwarte) sesamzaadjes,geroosterd (+ extra om te bestrooien)
± 20 gyoza of wontonvellen*
neutrale olie om het rekje in te vetten
soja-dipsaus
1tldonkerbruine suiker
1elrijstazijn
2elsojasaus
½rode chilipeper,in ringetjes (of meer/minder naar smaak)
1tlsesamolie
Instructies
Pureer de knoflook en gember, voeg de garnalen, shiitakes, sojasaus, 2 bosuitjes, ¼ van de eiwit, de koriander en sesam toe. Pulse vrij fijn, maar niet helemaal tot puree.
Breng op smaak met wat zout en zwarte peper.
Leg een paar deegvellen klaar en bewaar de andere onder een theedoek, zodat ze niet uitdrogen.
Leg een opgehoopte theelepel vulling op een deegvel. Maak de randen met een kwastje nat met wat eiwit.
Vouw dubbel. Houd de dumpling in een hand vast met de ronde kant naar boven.
Maak een plooitje in het velletje aan de voorkant over je duim, trek je duim weg en druk de plooi dicht tegen de achterkant. Maak zo ± 4-8 plooien. Vorm zo alle dumplings en bewaar tot gebruik onder een theedoek.
Haal het stoommandje uit de stoompan en vul de pan met water. Het water mag het mandje niet raken. Breng het water aan de kook.
Wrijf het rekje met behulp van keukenpapier in met wat olie Leg de dumplings op het rooster, sluit de deksel en stoom de dumplings in ± 5 min. gaar.
Meng intussen alle ingrediënten voor de saus en doe in een kommetje met wat van de bosui.
Geef de dumplings met de saus, bestrooi ze met wat bosui en sesamzaad en dien meteen op.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
*Diepvries wonton- en gyozavellen zijn te koop in de ruim gesorteerde supermarkt of bij de Aziatische supermarkt. Laat het pak ± 1 uur op kamertemperatuur ontdooien. Leg tot gebruik in de koelkast. Voor deze dumplings kun je beide soorten deeg gebruiken, maar knip vierkante velletjes met een schaar bij tot een rondje. Geef de dumplings met de saus, bestrooi ze met wat bosui en sesamzaad en dien meteen op.Bekijk ook de video van de gestoomde garnalendumplings: