aantal 4 |
nagerecht |
feestelijk, kerst |
hollands |
Stoofperen, kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassiekers? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs.
Kooktijd1 hourhour
Oven10 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
Ingrediënten
easy yoghurtijs
500mlslagroom
1gecondenseerde melkblikje à 397 g
500mlyoghurtmager
stoofperen
4stoofperen
4kruidnagels
250mldonkerzwaar bier*
2kaneelstokjesgebroken
6peulen kardemongekneusd
½nootmuskaatnootgeraspt
6zwarte peperkorrels
5cmgembervers, in plakjes
50gsuiker
pistachekletskoppen
20gmelkop kamertemperatuur
30gboterop kamertemperatuur
100gbasterdsuikerwit
1tlzwarte pepergemalen
50gpistachenoten fijngehakt + extra om te garneren
50gZeeuwse bloem
ook nodig:bakplaat belegd met bakpapierspuitzak met rond spuitmondje 1 cm Ø 2 el citroensap voor besprenkelen
Instructies
Klop voor het ijs de slagroom in een grote kom bijna stijf. Voeg de gecondenseerde melk toe en blijf kloppen tot het een dik mengsel is. Spatel de yoghurt met een snuf zout erdoor. Doe het mengsel in een grote cakevorm of in twee lege ijsdozen en laat minimaal 6 uur bevriezen.
Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan zitten. Snijd het kroontje uit de onder- kant en steek daar een kruidnagel in. Leg de peren in een passende kleine pan en giet het bier erop. Voeg iets water toe als de peren niet onder staan. Voeg de specerijen, gember en suiker toe en breng het vocht aan de kook. Draai het vuur laag. Leg een passend op maat geknipt stuk bakpapier op de peren en laat ze 40 min stoven. Neem van het vuur en laat de peren in de siroop afkoelen.
Roer intussen voor de kletskoppen de melk, boter en basterdsuiker door elkaar. Klop de rest van de ingrediënten erdoor.
Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de kletskoppen in porties. Doe het beslag in de spuitzak en spuit steeds 8 kleine bolletjes met genoeg tussenruimte op de bakplaat, want de koekjes lopen uit. Druk ze met de bolle kant van een natgemaakte lepel plat.
Zet de koekjes 2-4 min. in de oven of tot ze goudbruin kleuren. Neem ze van de bakplaat met een paletmes en laat afkoelen. Herhaal dit met de rest van het deeg. De afgekoelde kletskoppen zijn in een luchtdichte doos een paar dagen houdbaar. Haal het ijs 15 min. voor serveren uit de vriezer om iets zachter te laten worden. Schep op 4 bordjes een flinke bol ijs en druppel er wat citroensap over. Leg de peer tegen het ijs en serveer met de kletskop en achtergehouden pistache.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Kies donker zwaar bier met een melasse-smaak, bijv. Struisbier van Brouwerij ’t IJ (ekoplaza.nl/producten/product/struis).Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Mariën. Recepten: Dosia Brewer, Minta Nicolaï, Bas Robben, Trudelies Schouten, Merijn Tol