aantal 4 |
bijgerecht |
|
|
lactosevrij, vegetarisch
Rooster aubergineparten langzaam tot ze goudbruin en zijdezacht zijn. Maak ze dan aan met sesamolie, ponzu, geroosterd sesamzaad en fijngesneden bosuitjes. Geen ponzu kunnen vinden, vervang het dan door mirin en sojasaus. Met gestoomde rode of zilvervliesrijst en krokante tofoe of omelet met chilipeper maak je er een volwaardige maaltijd van.
Voorbereiding25 minutesminutes
Kooktijd40 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
Ingrediënten
3kleine aubergines,bijgesneden, in 6 parten
2elarachide- of een andere neutrale olie
1½elsesamzaad
4bosuien,witte deel in ringetjes, groene deel in luciferdikte
2-3cmgemberwortel,geschild, in luciferdikte
2tenenknoflook,in plakjes
1rode of groene chilipeper,in dunne ringetjes
2elgeroosterde-sesamolie
2elponzu,saus
2tlhoning of ahornsiroop
2ellichte sojasaus
2ellimoensap
kleine handvol Thaise basilicumblaadjes
evt. limoenpartjes,om erover te knijpen
Instructies
Verwarm de oven op 170°C. Hussel de aubergineparten met 1½ el van de arachide-olie en spreid ze in een enkele laag uit in de braadslee die je eerst goed met olie hebt ingevet. Bestrooi de parten met zout en peper, en rooster ze 40 min. of tot ze goudbruin en heel zacht zijn, maar toch nog vorm hebben.
Rooster het sesamzaad 2-3 min. in een droge koekenpan op halfhoog vuur. Schud vaak met de pan tot de zaadjes gelijkmatig licht goudbruin zijn.
Schenk de resterende ½ el arachide-olie in de koekenpan en voeg de witte bosuiringetjes, gember, knoflook en chilipeper toe. Zet de pan op halfhoog vuur en roerbak de smaakmakers zodra ze zachtjes beginnen te knetteren 6 min. tot ze net goudbruin zijn en wat rafelig. Breng ze over in een kom.
Meng de sesamolie, ponzu, honing of siroop, sojasaus en het limoensap. Schep dit over de aubergines en schep ook de gebakken smaakmakers, de luciferdikke groene bosuitjes, het geroosterde sesamzaad en de Thaise basilicumblaadjes erover. Geef er extra limoenpartjes bij om erover te knijpen.
Voedingswaarde
calorieën: 191kcal
eiwit: 4g
vet: 12g
koolhydraten: 13g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING ALICE HART, FOTOGRAFIE, STYLING EMMA LEE