De lekkerste variatie ooit op witlof uit de oven: smoor eerst de witlof met boter, moscatel en sjalot gaar voor een volle zachte smaak. Dit zet je dan onder de oven-grill met bechamel en romige chaource. Goddelijk!
Kooktijd35 minutesminutes
grill5 minutesminutes
Totale tijd40 minutesminutes
Ingrediënten
800gwitlof
8sjalotten
70gboter
90mlmoscatelwijn*(6 el)
50gbloem
600mlvolle melk
1blaadjelaurier
2takjes tijm
2teentjesknoflook,geraspt
1⁄2 chaource*,verbrokkeld
ook nodig: eenpersoonsovenschaaltjes
Instructies
Snijd het kontje van de lof en halveer ze. Halveer ook de sjalotten. Smelt 20 g van de boter in een middelgrote pan met dikke bodem, voeg de witlof, sjalotten, moscatel en een scheutje water toe. Breng op smaak met zout. Doe de deksel op de pan en smoor de witlof ± 20 min. op heel laag vuur. Keer ze af en toe. Smelt intussen voor de bechamel50 g van de boter in de steelpan, voeg de bloem toe en laat goed opnemen in de boter en garen. Voeg de laurier, tijm en geraspte knoflook toe en dan al roerend beetje bij beetje de melk. Blijf roeren tot de bechamel dik, glanzend en gebonden is. Breng op smaak met zout. Haal de kruiden eruit.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Verdeel de gestoofde witlof en sjalotten over eenpersoonsschaaltjes, schenk er wat bechamel over en verdeel er dan wat chaource over. Bak ze 5 min. onder de grill tot goudbruin.
Voedingswaarde
calorieën: 381kcal
eiwit: 14g
vet: 22g
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
* Moscatel is zoete witte wijn van de intens zoete muskaatdruif, te koop bij supermarkten en slijters. Chaource is romige witschimmelkaas van koemelk met AOP keurmerk uit de Champagne-streek, je koopt het bij de kaasspecialist en grotere supermarkt.RECEPTEN: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: ESTHER DE MUNNIK | BEREIDING: JESSICA LEK.