1tlcitroenschilgeraspt, van een biologische citroen
60mlcitroensap
2½elolijfolie
citroenpartjesvoor erbij
mallorcaanse broodsalade
2½elolijfolie
4sneetjesin de houtoven gebakken brood, in stukken gescheurd
1gele paprikageroosterd, gepeld, zaadlijsten verwijderd, in repen (of gebruik 4 stukken kant-en-klaar geroosterde rode paprika uit pot)
1kerstomaatjesbakje à 250 g, gehalveerd
1rode uiklein, in dunne ringen
4elbladpeterselieblaadjesgehakt
flinke handvolkorianderblaadjes
6ansjovissen in het zuur***gehakt
60mlolijfolieextra vierge
1elsherryazijn of rodewijnazijn
½tlpaprikapoeder**gerookt, pimenton
1teenknoflookfijngehakt
Instructies
Verwarm voor de salade de oven voor op 180ºC. Schep de olijfolie met het brood op een bakplaat door elkaar. Rooster het brood in 10 min. in de oven goudbruin, keer af en toe. Doe de broodcroutons, paprika, tomaat, ui, kruiden en ansjovis in een kom. Meng de olie, azijn, paprikapoeder en knoflook in een aparte kom, breng op smaak met zout en peper en zet beide apart.
Dep de vis droog met keukenpapier. Meng de gember, specerijen, koriander, citroenrasp, citroensap, olie en 1 tl zout in een grote kom. Voeg de vis toe en bedek de vis aan alle kanten goed met het mengsel.
Verhit een licht met olie ingevette koekenpan met zware bodem op middelhoog vuur. Bak de vis 3-4 min. aan elke kant, of tot de vis goudbruin en net gaar is.
Schenk de dressing over de salade, schep door elkaar en serveer met de gebakken vis. Geef er citroenpartjes bij.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Kijk voor verantwoorde vissoorten op www.goedevis.nl. ** Gerookt paprikapoeder is verkrijgbaar bij delicatessenwinkels. Vervang het evt. door gewoon paprikapoeder. *** In het zuur gemarineerde ansjovis vind je bij goedgesorteerde viswinkels en sommige supermarkten. Vervang ze evt. door 3 gewone ansjovisjes in olie (blikje).Recepten: Valli Little. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: David Morgan